Már terjed a mutáns koronavírus, az egyik ország lépéseket tett emiatt

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/k/o/r/koronavirus-covid-19-vakcina-oltas-pandemia-418848.jpg
Megosztás/Share
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A holland lépést néhány órával azután jelentették be, hogy a brit kormány megerősítette: Londonban és Délkelet-Angliában egy az eddigieknél sokkal gyorsabban terjedő új koronavírustörzs jelent meg.

A holland közegészségügyi hatóság (RIVM) “azt javasolja, hogy a vírus ezen változatának (…) bejutását minden lehető módon akadályozzák meg, az Egyesült Királyságból érkező utasok mozgásának korlátozásával, illetve ellenőrzésével” – olvasható az egészségügyi minisztérium közleményében.

Mark Rutte miniszterelnök kabinetje ezért “elővigyázatossági döntést” hozott az Egyesült Királyságból érkező légijáratok betiltásáról – áll a közleményben, amely szerint a holland kormány “az elkövetkező napokban az Európai Unió más tagállamaival együtt megvizsgálja további korlátozások lehetőségét”.

Hollandia január közepéig zárlatot írt elő a járvány újbóli fellángolásának megfékezése érdekében, így zárva tartanak az iskolák és a nem alapvető cikkeket forgalmazó üzletek is.

Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a Londonban és Anglia délkeleti részén keringő vírus akár 70 százalékkal fertőzőbb lehet, mint az eddigi kórokozó. Szakemberek szerint ugyanakkor egyetlen vizsgálati adat sem utal olyan változásokra, amelyek az Angliában a hét elején azonosított, de már más országokban is észlelt új koronavírus-mutációt a korábbi változatoknál súlyosabb megbetegedések előidézésére tennék alkalmassá, és semmi nem utal arra sem, hogy az eddig kifejlesztett védőoltások kevésbé lennének hatékonyak az új törzzsel szemben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Twitter-oldalán közölte, hogy szoros kapcsolatban áll az Egyesült Királyság vezetőivel az új koronavírustörzs kapcsán.

London “továbbra is megoszt a folyamatban lévő kutatással kapcsolatos minden információt és elemzési eredményt. Tájékoztatni fogjuk a tagállamokat és a nagyközönséget, mihelyst többet megtudunk ennek a vírusváltozatnak a jellemzőiről és a jelentőségéről” – áll az ENSZ egészségügyi szervezetének üzenetében.

A címlapkép forrása: Getty Images.  

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/global/20201220/mar-terjed-a-mutans-koronavirus-az-egyik-orszag-lepeseket-tett-emiatt-462584