Törökországban látványosan visszaesett az új megbetegedések száma

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/t/o/r/torokorszag-isztambul-365562.jpg
Megosztás/Share
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A napi esetszám heteken át 26 ezer 919 és 33 ezer 198 között mozgott, majd a héten mérséklődni kezdett. A pénteki adat 26 ezer 410, míg a szombati már 22 ezer 195 volt. A vasárnapi adattal a regisztrált fertőzöttek száma 2 millió 24 ezer 601-re nőtt a 83 millió lakosú országban.

A beszámoló szerint újabb 246 beteg vesztette életét a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 18 ezer 97-re emelkedett. A napi mutató november közepén még 90 körüli értékeken járt, azóta lassan és fokozatosan nő, bár néhány napja stagnál. A csütörtöki adat 243, a pénteki a mostanihoz hasonlóan 246, a szombati pedig 241 volt.

A vasárnapi jelentésben az olvasható, hogy a súlyos betegként nyilvántartottak száma tovább csökkent, 5501-ről 5347-re. Utóbbi értékben október 21-től egészen szerdáig csak emelkedés volt tapasztalható.

A gyógyultak száma 21 ezer 218-cal, 1 millió 800 ezer 286-ra nőtt, így ők teszik ki az összes regisztrált eset csaknem 89 százalékát.

A kis-ázsiai országban mostanáig több mint 22,4 millió vírustesztet végeztek el.

Törökországban a december 1-jén életbe lépett szigorítások értelmében hétköznap éjszakánként, valamint a járvány tavaszi hulláma óta először, a hétvégék teljes időtartama alatt kijárási korlátozás van érvényben. A rendelkezések a termelési és az ellátási láncokat, illetve egyebek mellett az egészségügyi szektort nem érintik. Hétköznap éjszakánként nem, de hétvégénte az emberek bevásárlás céljával tartózkodhatnak közterületen.

A jelenlegi intézkedések szerint a 65 évnél idősebbek és a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalok hétköznap kizárólag három-három órára mozdulhatnak ki otthonukból, továbbá nem használhatják a tömegközlekedési eszközöket. A temetéseket és az esküvőket csak legfeljebb 30 ember jelenlétében lehet megtartani, a mozik, a fürdők, az uszodák, a masszázsszalonok és a vidámparkok pedig felfüggesztették a működést. Az éttermek csak elvitelre vehetnek fel rendelést. A maszkviselés lakóhelyen kívül mindenhol kötelező az országban.

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter vasárnap este a Twitteren azt írta, hogy látszik az óvintézkedések és a korlátozások eredménye.

A török kormányzat egyelőre nem jelezte, hogy tervez-e változtatni az érvényes rendelkezéseken. Az biztos, hogy december 31-én este 21 órától január 4-én hajnal 5 óráig kijárási korlátozás lesz érvényben az országban.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201220/torokorszagban-latvanyosan-visszaesett-az-uj-megbetegedesek-szama-462616