Újabb 80 gyereket raboltak el Nigériában, a rendőrség tűzharccal szabadította ki a foglyokat

Megosztás/Share

Ünnep 444 Körben

Csatlakozom

Újabb gyerekrablási kísérletet akadályozott meg a hét végén a nigériai rendőrség.

80 diákot raboltak el szombat este az észak-nigériai Katsina államban, amikor egy vallási eseményről tartottak hazafelé. A fegyveresek egy faluból 12 marhát is elraboltak.

Gambo Isah, Katsina állam szóvivője elmondta: telefonon riasztották őket, és közölték, hogy a gyerekeket egy Mahuta falubeli iszlám iskolából hurcolták el. Az emberrablókkal folytatott tűzharc közben sikerült kiszabadítani a diákokat, és négy másik embert, akiket korábban raboltak el.

Az elkövetők után folytatják a nyomozást, egyelőre nem tudni, kik voltak az emberrablók.

Az incidens egy héttel azután történt, hogy a Boko Haram iszlamista terrorszervezet közel 350 iskolás fiút rabolt el egy Katsina állambeli középiskolából. A fegyveres támadók múlt hét péntek éjszaka hatoltak be Kankara városának bentlakásos középiskolájába, és elhurcoltak magukkal több száz diákot. Az elmúlt években ez volt a legnagyobb ilyen incidens a térségben.

A biztonsági erőknek csütörtökön sikerült kiszabadítaniuk mind a 344 fiút, akiket az elrablóik a szomszédos Zamfara állam egyik erdőségében tartottak fogva.

A szülők üdvözlik a kiszabadított gyerekeiket Kankarában 2020. december 18-án.Fotó: Kola Sulaimon/AFP

Muhammadu Buhari államfő a kankarai támadás miatt fokozott biztonsági intézkedéseket rendelt el az ország minden iskolájában.

A dzsihadista Boko Haram célja egy iszlám állam létrehozása Nigéria muszlim többségű északi részén. De a szervezet Katsinától több 100 km-re keletre, a Csád-tó környékén tevékenykedik. Az emberrablást ezért kezdetben más fegyveres csoportoknak tulajdonították, amik terrorizálják a helyi lakosságot, általában váltságdíjat követelve a túszul ejtett emberek szabadon bocsátásért. (BBC, MTI)

2020 rendkívüli év volt. A koronavírus-járvány és a nyomában egyre mélyülő gazdasági válság mindannyiunkat próbára tett, a kormány pedig ezt a súlyos válságot is arra használta, hogy tovább erősítse amúgy is példátlanul túlterjeszkedő hatalmát.

Az olvasóknak köszönhetően a 444 viszont nem csak túlélt, de erősödni is tudott. Öt új munkatárs érkezett, öt új blog, rendszeres podcast adás indult, elkészült a második Makró, új hírleveleink heti és napi rendszerességgel készülnek, és nem mellesleg: nőtt a látogatottságunk is.

Hogy stabil, kiszámítható keretek között tovább működhessen és bővülhessen az újság, 2021-ben új rendszert indítunk. Lesznek exkluzív cikkek, hírlevelek, és sok más előny.

Ünnepi ajánlatunkkal minden fizetős szolgáltatásunkat kipróbálhatod kedvezményes áron.

Csatlakozz, állj mellénk, legyél te is a 444 közösségének tagja és járulj hozzá a szabad magyar sajtó gyarapodásához!

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2020/12/20/ujabb-80-gyereket-raboltak-el-nigeriaban-a-rendorseg-tuzharccal-szabaditotta-ki-a-foglyokat