A lengyel kormánypárt új uniós alapszerződéseket javasolna

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/l/e/n/lengyel-europai-unio-zaszlo-331545.jpg
Megosztás/Share
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Kaczynskit többek között arról kérdezték, hogy az európai uniós országok koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítását célzó alap a közösen felvett hitelek révén megerősíti-e a szorosabb integrációt az unióban.

Kaczynski “egyszeri esetnek” nevezte a járvány és a mélyebb EU-integráció összekapcsolását. Kihasználták az alkalmat” – jegyezte meg, egyúttal úgy látta: “az integrációs törekvés viszont tény”. A PiS azért küzd, hogy az integráció ilyen koncepcióját ne valósítsák meg – húzta alá. Közölte: a PiS az EU megszervezésének saját projektjét akarja bemutatni európai parlamenti frakciója, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) közvetítésével.

Ez a koncepció a föderalizáció elmélyítését célzó irányzattal szemben konföderációs berendezést feltételez, mely alapján az EU “valódi szuperhatalommá válik majd, egyúttal viszont sokkal több önállóságot biztosít a nemzetállamoknak” – mondta el Kaczynski. Szerinte jelenleg az EU-ban nem tartják be az alapszerződéseket. A PiS elnöke azon reményének adott hangot, hogy a PiS és az ECR “egy idő után” új alapszerződés-tervezeteket mutat be, a koncepciót szélesebb, európai szinten, de szűkebb körben, a visegrádi csoporton, valamint a Három Tenger Kezdeményezésen belül is be akarják mutatni. “Teljesen másképp látjuk ezt, mint azok, akik ma túlsúlyban vannak ez EU-ban” – fogalmazott Kaczynski.

Az uniós eszközök és a jogállamisági témák elválasztása témájában az Európai Tanács ülésén december közepén elért kompromisszum kapcsán Kaczynski úgy látta: Lengyelország “jó fegyvert kapott a kezébe”, a tagállami hatáskörbe tartozó ügyekbe az EU továbbra sem avatkozhat bele. “Semmiképpen sem hátrálunk meg, téved az, aki esetleg arra számít, hogy a források elvételének fenyegetése miatt változtatunk a politikánkon” – jelentette ki.

Bejelentette a lengyel bírósági reform folytatását, aláhúzva: a bíráknak tiszteletben kell tartaniuk a lengyel alkotmányt, ma pedig a bírósági rendszer “testületileg gyakorlatilag az államon kívül áll”. A járvány után tervezett tisztújító PiS-kongresszus kapcsán a 71 éves politikus elmondta: most még megpályázza újból a pártelnöki tisztséget. “De ez biztosan az utolsó alkalom lesz” – tette hozzá Kaczynski.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20201221/a-lengyel-kormanypart-uj-unios-alapszerzodeseket-javasolna-462730