A sikkasztásért lecsukott azeri bankár felesége minden londoni vagyonát elveszítheti, ha nem tudja igazolni, hogy törvényesen szerezte azt a 6,3 milliárd forintot, amit elköltött a Harrodsban

Megosztás/Share

Ünnep 444 Körben

Csatlakozom

A brit legfelsőbb bíróság elutasította Zamira Hajiyeva keresetét: a nő azt szerette volna elérni, hogy ne ő legyen az első áldozata az ország új szabályozásának, a 2017-ben bevezetett Unexplained Wealth Ordernek (UWO), mellyel a hatóságok azokat sújthatják, akik nem tudják megmagyarázni, hogyan kerültek nagyobb vagyon birtokába. 

Zamira Hajiyeva egy Azerbajdzsánban bebörtönzött bankár felesége, és a BBC összefoglalója szerint hamarosan elveszítheti 12 millió fontot érő londoni otthonát, illetve egy vidéki golfpálya tulajdonjogát is, mivel egyelőre nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy legális forrásokból származik a vagyona. Hajiyeva a bíróságon támadta meg a rendeletet, de sikertelenül: az ítélet szerint nincs jogszerű alapja, hogy kivonja magát az eljárás alól. 

Hajiyeva férjét sikkasztás miatt ítélték el Azerbajdzsánban, a vádak szerint több millió font értékben lopott el pénzt az állami banktól. A házaspárhoz köthető offshore vállalatok birtokában van a londoni ingatlan és a golfpálya, melyek értéke 22 millió font. 

A Hajiyeva elleni vizsgálat egyik alapja az volt, hogy a nő egy évtized alatt 16 millió fontot, azaz átszámítva közel 6,3 millárd forintot költött el a londoni luxusáruházban, a Harrodsban. Az UWO lényege, hogy ha a meggyanúsított személy nem tudja igazolni, hogy honnan van a vagyona, akkor a hatóságok elkobozhatják azt, anélkül, hogy konkrét bűncselekmény elkövetését kéne bebizonyítaniuk. 

A HarrodsFotó: ANTOINE LORGNIER/ ONLWORLD.NET/ONLY FRANCE via AFP

Az azeri nő tagadja, hogy bármi helytelent követett volna el, és nem is vádolták meg semmivel Nagy-Britanniában. Egy brit bíróság tavaly megakadályozta, hogy kiadják Azerbajdzsánnak, mivel ott a bíróság szerint nem várt volna rá tisztességes eljárás. 

A legfelsőbb bíróság döntésével az utolsó jogi lehetőség is odalett Hajiyeva számára, hogy megakadályozza a rendelet végrehajtását, azaz most muszáj lenne igazolnia valahogy, hogy törvényes úton gazdagodott ennyire meg. A BBC szerint várhatóan erre a tél végéig lesz lehetősége. 

2020 rendkívüli év volt. A koronavírus-járvány és a nyomában egyre mélyülő gazdasági válság mindannyiunkat próbára tett, a kormány pedig ezt a súlyos válságot is arra használta, hogy tovább erősítse amúgy is példátlanul túlterjeszkedő hatalmát.

Az olvasóknak köszönhetően a 444 viszont nem csak túlélt, de erősödni is tudott. Öt új munkatárs érkezett, öt új blog, rendszeres podcast adás indult, elkészült a második Makró, új hírleveleink heti és napi rendszerességgel készülnek, és nem mellesleg: nőtt a látogatottságunk is.

Hogy stabil, kiszámítható keretek között tovább működhessen és bővülhessen az újság, 2021-ben új rendszert indítunk. Lesznek exkluzív cikkek, hírlevelek, és sok más előny.

Ünnepi ajánlatunkkal minden fizetős szolgáltatásunkat kipróbálhatod kedvezményes áron.

Csatlakozz, állj mellénk, legyél te is a 444 közösségének tagja és járulj hozzá a szabad magyar sajtó gyarapodásához!

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2020/12/21/a-sikkasztasert-lecsukott-azeri-bankar-felesege-minden-londoni-vagyonat-elveszitheti-ha-nem-tudja-igazolni-hogy-torvenyesen-szerezte-azt-a-63-milliard-forintot-amit-elkoltott-a-harrodsban