Az amerikai tőzsdék magukhoz tértek, kedvező koronavírus-adatok érkeztek

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/p/i/a/piac-66-421156.jpg
Megosztás/Share
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Amerikában sokat javult a hangulat

A mai kereskedés korai szakaszában 1,5 százalék körüli esést jeleztek a vezető amerikai indexek,  a hangulat azonban sokat javult azóta, ebben szerepet játszhatott, hogy az amerikai pénzügyminiszter bejelentette, már jövő héten kiküldhetik az amerikai állampolgároknak járó 600 dolláros csekket, illetve harmadik napja kedvező koronavírus-számok érkeznek az országból. Már harmadik napja csökken az új esetek, a kórházi ápoltak és a halálozások száma.  Jelenleg a Dow Jones index 0,1, a Nasdaq 0,6, az S&P 500 0,7 százalékos esést mutat. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Komoly mínuszban zárt a BUX

A rendkívül negatív tőkepiaci hangulatban a magyar tőzsde sem teljesített jól, 2,7 százalékkal került lejjebb a BUX Index, ezzel a középmezőnyben szerepelt Európa börzéit tekintve. A blue chipek közül az összes vállalat papírja veszített értékéből a mai kereskedés során, a Mol papírja 2,8 százalékot, a Magyar Telekom 0,4 százalékot esett, 0,6 százalékkal került lejjebb a Richter, a legrosszabb teljesítményt pedig az OTP részvénye könyvelhette el, végül 4,1 százalékos mínuszban zárta a napot a nagybank papírja.

Csúnya lesz a vége Európában

A kereskedés vége felé közeledve látható, hogy nagyon csúnya lesz a zárás Európa börzéin, egyik index sem tud ma vélhetően feljebb kerülni, 0,1 százalékos mínuszával a szerb börze áll ehhez a legközelebb. A legtöbb index esetében több, mint 2 százalékos mínuszról számolhatunk be a késődélutáni órákban, a francia CAC 3,2 százalékkal, a német DAX pedig 3,4 százalékkal került lejjebb, a magyar BUX Indexnél jelenleg 2,4 százalékos a mínusz.

Romlik a hangulat az Egyesült Államokban

A nyitást követően romlik a vezető amerikai részvényindexek teljesítménye: az S&P 500 már közel 2 százalékos mínuszban van, a Nasdaq 1,7 százalékkal, a Dow Jones pedig 1,3 százalékkal került lejjebb. Főleg a ciklikus vállalatok teljesítenek rosszul egyelőre, mint a hajó- és az olajtársaságok. A Carnival részvényei 6 százalékot estek, az Occidental Petroleum és a Norwegian Cruise papírjai pedig 5 százalékot. 

Az S&P 500 rosszabbul teljesítő tagjai között található az éppen ma debütáló Tesla is, amelyik már közel 5 százalékot esett, nem a legjobban sikerül tehát a bemutatkozás egyelőre.

Mínuszban nyitottak az amerikai tőzsdék is

A kereskedést megelőző adatok által mutatottaknak megfelelően a vezető amerikai részvényindexek mínuszban kezdik a napot: az S&P 500 0,9 százalékkal, a Dow Jones 0,6 százalékkal, míg a Nasdaq 0,7 százalékkal került lejjebb. Némi pozitívum, hogy ez azért már kevésbé rossz, mint amire még a délelőtt folyamán lehetett számítani, akkor még 1,5-2 százalékos mínusz volt várható. A jelek szerint tehát egy kissé valóban megnyugodhattak a piacok az új mutálódott koronavírus törzzsel kapcsolatos híreket követően. Ettől függetlenül azért még továbbra is jelentős mínuszban van az európai tőzsdék többsége. 

Őrült és olcsó kereskedési ötletek, de ha bejönnek sok pénzt lehet velük keresni jövőre

Vannak olyan befektetési ötletek, amikkel jó hozamot lehet elérni mérsékelt vagy alacsony kockázatvállalás mellett is, ilyen lehet például az államkötvény vásárlása is. Aztán persze vannak olyanok, akik hajlandóak némileg magasabb hozamért több kockázatot is felvállalni és részvényekben tartják a megtakarításaikat. Emellett azonban létezik számos más befektetési stratégia vagy megközelítés is a rövid távú napon belüli kereskedéstől egészen az olcsó, kis valószínűségű, de magas hozamokkal kecsegtető fogadásokig. Ez utóbbi kapcsán gyűjtöttek össze 10 + 1 kereskedési ötletet a Nordea elemzői, amik többé-kevésbé meredekebb elképzelések, de ugyanakkor pont emiatt nem is drágák, így, ha bejönnek, akkor többet is lehet velük keresni.

Tovább a cikkhez

Esés jöhet az amerikai tőzsdéken is

A kereskedést megelőző adatok alapján esés jöhet a tengerentúlon is: az S&P 500, a Dow Jones és a Nasdaq is nagyjából 1 százalékkal nyithat majd lejjebb. Mindezt annak ellenére, hogy tegnap este sikerült megállapodnia a képviselőknek egy 900 milliárd dolláros új pénzügyi mentőcsomagban, amit ma már el is fogadhatnak. Látszik tehát, hogy mennyire váratlanul érte a tőzsdéket az új koronavírus törzs felbukkanása London és környékén.

Némileg csökkent az eladói nyomás

Az európai indexek esése megállt, jelenleg az indexek többsége 2,5-3,5 százalék közti tartományban esik. A BUX felülteljesítő és 2,4 százalékkal került lejjebb, míg az OTP árfolyama jelenleg 13000 forint, amely 4 százalék esésnek felel meg.

Durván esik a magyar tőzsde is, beszakadt az OTP

Jelentős esésben vannak az európai tőzsdék, köztük a BUX is, az OTP részvényeit csúnyán megütötték, de esésben a Mol és más magyar papírok is. Az új koronavírus törzs felbukkanása Londonban és környékén egy igazi dominóhatást indított el ma az európai piacokon, számos ország azzal reagált a felbukkanó veszélyre, hogy nem enged a területére az Egyesült Királyságból érkező utasszállító repülőgépet. Egyelőre még sok a bizonytalanság, így nagyrészt ezért reagálhattak erősebben a tőzsdék is annak ellenére, hogy a tengerentúlon már megegyeztek egy új pénzügyi csomagban, amit ma el is fogadhatnak már.

Tovább a cikkhez

Csúnyán ütik az OTP-t

Az OTP árfolyama már közel 5 százalékos esést mutat, de régiós összehasonlításban ezzel a középmezőnyben van a magyar bankrészvény. A lengyel mBank árfolyama 8,6 százalék esést mutat, míg az Erste árfolyama 6,3 százalékkal került lejjebb.

Megütötték az olajat, már esik az arany is

Nagyon gyors esés jatszódik le a nyersanyagpiacon is. A reggeli cikkünkben látott 3 százalékos esés  az olaj piacán már közel 6 százalék, a befektetők fedezékbe vonulnak, és adják el a gazdasági fellendülésből profitáló szektorokat és nyersanyagokat.

A dollár erősödése miatt az arany is némileg lejjebb került, a sárga nemesfém árfolyama közel fél százalékos csökkenést mutat.

Beszakadtak az amerikai határidős részvényindexek

A három nagy amerikai index komoly lefordulást mutat, hirtelen 1,5-2 százalékos esést mutatnak az indexek. A tegnap megszavazott 900 milliárdos mentőcsomag helyett ma a mutálódott koronvírusra figyelnek a befektetők. Az S&P 500 jelen pillanatban 1,8 százalékkal került lejjebb, a Dow Jones 1,4 százalékos esést mutat, míg a Nasdaq 1,7 százalékkal került lejjebb. A helyzet gyorsan változik, szinte  “ugrálnak” az indexek, egyelőre komoly eladási hullám valószínűsíthető nyitásban.

Egyre nagyobb az esés a tőzsdéken

A nyitástól távolodva egyre romlik a hangulat a kontinens börzéin, a DAX és a CAC 40 már 3 százalékos esést mutat, de az osztrák, portugál, lengyel piac is nagy esést szenvedett el, a görög piac pedig már 5 százalék feletti zuhanásnál tart.

A befektetőket továbbra is a koronavírus helyzet és a rendezetlen Brexit lehetősége aggasztja.

Az indexek többsége 2 százalék feletti esést mutat

Továbbra sem javul a hangulat az európai piacokon,  a görög tőzsde vezeti az esést, de komoly csökkenést mutat a francia, német, osztrák, lengyel és portugál piac is. A BUX 1,8 százalékkal került lejjebb, míg a régiós indexek közül a szerb, horvát és szlovén index mérsékelten esik.

Óriási a bizonytalanság, zuhannak a ciklikus szektorok részvényei

A hétvégén egy új, sokkal fertőzőbb koronavírus-törzs bukkant fel Délkelet-Angliában, ami miatt egy sor európai ország hozott védőintézkedéseket, korlátozták a beutazást az Egyesült Királyságból. A tőzsdék heves eséssel reagáltak, a zuhanást a ciklikus szektorok, a bankok, az autógyártók és a légtársaságok részvényei vezetik.

Tovább a cikkhez

Eljött a Tesla nagy napja, elfoglalja méltó helyét

Elérkezett a várva-várt pillanat, ma kerül be a Tesla a presztízsértékű S&P 500 Indexbe. Mi sem mutatja jobban a várakozást mint az, hogy a pénteki kereskedésben újabb rekordot döntött Elon Musk vállalatának részvényárfolyama – ehhez persze nagy mértékben hozzájárult az is, hogy az indexkövető alapok rendesen bevásároltak a papírból a múlt hét végén, több, mint 90 milliárd dollár értékben vették a részvényeket az alapok.

Tovább a cikkhez

Őrült nap a nyersanyagpiacon, esik az olaj, elszállt az ezüst ára

Kifejezetten őrült napja van ma a nyersanyagpiacoknak, az ezüst nagyot ralizik ma, de az arany ára is emelkedett. Ez főleg az új pénzügyi mentőcsomag elfogadásának köszönhető az Egyesült Államokban, amely 900 milliárd dollárral segíti majd az állampolgárokat és a kisvállalatokat, de a légitársaságokat is. Emellett új koronavírus törzs bukkant fel Londonban és környékén, ami sokkal fertőzőbb lehet az eddigieknél, amire további szigorítással reagált már számos ország a britekkel szemben. Ez pedig az olajpiacon okozott jelentősebb áresést a reggeli kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Esnek a vezető indexek nyitásban

Nagyon rossz hangulatban indul a kereskedés az európai tőzsdéken. A nyitás utáni percekben az angol FTSE 1 százalék esést mutat, de a DAX is 2 százalékot esett nyitásban, a francia CAC 40 2,5 százalék, a belga BEL 20 2,2 százalék eséssel nyitott. A bizonytalanság óriási a Délkelet-Angliában megjelenő új koronavírus törzzsel kapcsolatban, a befektetők adják a kockázatos eszközöket.

Esik a BUX, csúnyán megütötték az OTP-t

Az új, sokkal fertőzőbb koronavírus törzs és a Brexit tárgyalásuk kudarca rányomja a bélyegét a hétfői piacnyitásra, a BUX a nyitás utáni percekben 1,7 százalékos esést mutat, míg az OTP alig néhány perc alatt 2,3 százalékot zuhant. Az OTP esésében szerepet játszhat a törlesztési moratórium kiterjesztése is, de a nemzetközi hangulat is nagyon rossz ma reggel.

A Mol 2,2 százalék esést mutat, a Richter 0,6 százalékkal került lejjebb. A négy blue chip közül a Magyar Telekom árfolyama 0,1 százalék emelkedést mutat.

Átrendeződés a 4iG tulajdonosi szerkezetében

A Jászai Gellért tulajdonában lévő iKON Befektetési Alapkezelő által kezelt Manhattan Magántőkealap december 18-án tőzsdén kívüli ügylet keretében 821 018 darab 4iG-részvényt értékesített a szintén Jászai Gellért tulajdonában lévő KZF Vagyonkezelőnek.

Tovább a cikkhez

Eséssel nyithat a DAX

  • Pénteken csökkenéssel zártak vezető amerikai indexek, az S&P 500 0,35 mínuszban, 3709 ponton fejezte be a kereskedést, a Dow Jones 0,4 százalékot veszített az érétkéből és 30179 ponton zárt, míg a Nasdaq mérsékelt csökkenés után 12755 ponton zárt. A gyengülést elsősorban a stimuluscsomag körüli bizonytalanság és az egyre súlyosabb amerikai koronavírus helyzet okozta. Hétvégén aztán felpörögtek az események, előbb Délkelet-Angliából jelentettek egy új koronavírus törzset, amely 70 százalékkal gyorsabb terjedésre képes, majd végül magyar idő szerint vasárnap késő este a stimuluscsomagról is megállapodás született. A brit koronavírus helyzet miatt több európai ország, köztük Hollandia, Belgium, és Németország is úgy döntött, hogy nem engedi leszállni a brit gépeket.
  • Az amerikai költségvetési stimulus végül egy 900 milliárd dolláros csomag lett, amely tartalmaz egy 600 dolláros csekket minden felnőttnek és minden gyereknek, illetve része a vállalatok további megsegítése is. A légitársaságok például további 15 milliárd dolláros segélyt kaphatnak, bár ehhez 32 000, eddig kényszerszabadságolt dolgozót kell visszahívniuk. A Brexit tárgyalások továbbra sem hoztak megállapodást, így az átmeneti időszak december 31-ei lejárta után jelen állás szerint az Egyesült Királyság megegyezés nélkül, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi megállapodás nélkül eshet ki az Unióból.
  • Az ázsiai tőzsdék felemásan kezdték a hetet, miután a koronavírus hírek beárnyékolták a hírt, hogy az amerikai kongresszus végül megegyezésre jutott és megszavazta az új költségvetési stimulust. A japán Nikkei 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a hongkongi tőzsde szintén 0,2 százalékot gyengült, de a dél koreai Kospi már 0,2 százalék emelkedést mutatott. Ázsia más részein is változó volt a hangulat, az ausztrál tőzsde 0,1 százalékkal került lejjebb, a szingapúri piac 0,2 százalékkal emelkedett, míg a sanghaji tőzsde 0,6 százalékot erősödni tudott.
  • A határidős amerikai indexek feljebb kerültek, a határidős DAX pedig 1,2 százalékos csökkenést vetít előre a hétfői piacnyitásra.
  • Hétfőn az MNB közli az első negyedéves fizetési mérlegstatisztikákat, majd a jegybank a szokásos módon devizaswap-tendert tart. A  kínai jegybank kamatdöntő ülést tart hétfőn, az eurózónából pedig fogyasztói hangulatindex érkezik, amely a decemberi gazdasági teljesítményről ad bővebb képet.
  • Az olaj árfolyama csökken hétfő reggel, a februári határidőre szállított WTI árfolyama 2,6 százalékkal került lejjebb hordónként 47,97 dollárra, az arany árfolyama nagyot emelkedett, jelenleg 1,4 százalékos emelkedést követően 1905,8 dollárt kell fizetni egy uncia aranyért.
  • A forint árfolyama mérsékelten gyengül ma, egy euró 357,67 forintba kerül, míg egy dollárért jelenleg 293,62 forintot kérnek.

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/befektetes/20201221/az-amerikai-tozsdek-magukhoz-tertek-kedvezo-koronavirus-adatok-erkeztek-462654