Az orosz szolgálat szerint külföldi provokáció Navalnij oknyomozása

https://kep.index.hu/1/0/3587/35878/358788/35878809_2742903_3365e2025381949c5a6e64994568c217_wm.jpg
Megosztás/Share

Külföldi titkosszolgálatok segítségével megvalósított provokáció az Alekszej Navalnij ellenzéki blogger úgynevezett oknyomozása a novicsok idegméreggel történt állítólagos megmérgezéséről – tájékoztatta a TASZSZ orosz hírügynökséget az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtóosztálya.

A Der Spiegel című német hírmagazin portálján aznap közölt beszámoló szerint véletlenül beismerte tettét a Navalnij elleni mérgezéses merényletet végrehajtó orosz titkosszolgálati különítmény egyik tagja. A vegyész szakember a magát telefonon kormányzati embernek kiadó orosz ellenzéki politikusnak beszélt a félresikerült műveletről.

Eszerint Navalnij szervezetébe úgy juttatták be az életének kioltására szolgáló anyagot, hogy a szállodában

BEKENTÉK VELE ALSÓNADRÁGJÁNAK BELSŐ RÉSZÉT.

A szibériai kampánykörúton tartózkodó ellenzéki politikus az elkövetők elemzése alapján azért élte túl a támadást, mert időben kényszerleszállást hajtott végre a repülőgép, amelyen utazott, amikor a méreg hatni kezdett.

Az FSZB szerint a Navalnij által az interneten közreadott állítólagos oknyomozás kitervelt provokáció, amely a biztonsági szolgálat és munkatársainak lejáratását célozta, és nem valósulhatott volna meg külföldi titkosszolgálatok szervezési és technikai támogatása nélkül. Az FSZB szerint a Navalnij által közzétett, az egyik munkatársukkal készült videofelvétel hamisítvány, olyan titkosszolgálati fogás, amelyet korábban is alkalmaztak oroszellenes akciókban, és amely kizárja, hogy meg lehessen állapítani a beszélgetés valódi résztvevőinek kilétét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki éves sajtótájékoztatóján „az amerikai titkosszolgálati anyagok legalizálásának” nevezte azt a nemzetközi újságírói oknyomozást, amely arra az eredményre jutott, hogy Navalnijt az FSZB emberei mérgezték meg.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/12/21/navalnij_fszb_vlagyimir_putyin/