Az Oscar-gála mellett a hollywoodi filmmúzeum megnyitása is csúszik

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=9dc50b87-9d76-4e05-a669-8bb698d13626
Megosztás/Share

Az Oscar-gála áprilisban lesz, de az amerikai filmakadémia Los Angelesben megépült új múzeumának megnyitását is szeptemberre kellett halasztani.

Bill Kramer, a filmakadémia múzeumának elnök-igazgatója pénteken jelentette be, hogy a múzeumot nem tudják megnyitni áprilisban, ahogy eddig tervezték, mert Kalifornia déli részén még mindig sok a koronavírusos megbetegedés, és a régióban továbbra is zárva tartanak a kulturális intézmények.

Az Oscar-díjakat odaítélő Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) új múzeumának megnyitását már több alkalommal elhalasztották. A filmmúzeum építését 2012-ben jelentették be, és az épület Renzo Piano sztárépítész tervei alapján el is készült már. A múzeum eredeti építési költsége közben csaknem megduplázódott, és végül elérte a 388 millió dollárt (113 milliárd forintot). A megnövekedett költségek finanszírozásához számos tekintélyes filmes, köztük Steven Spielberg, Barbra Streisand és George Lucas is hozzájárult bőkezű adományaival, emellett a hollywoodi filmstúdiók, alapítványok és vállalatok is dollármilliókat adtak a múzeum megvalósítására.

A koronavírus-járvány miatt a 93. Oscar-díjátadó gálát 2021. februárjáról áprilisra halasztották, és júniusban a filmmúzeum decemberre tervezett megnyitását is áprilisra tolták el. Ezt a legutóbbi időpontot változtatták meg a hétvégén 2021. szeptember 30-ra.

A filmakadémia 28 ezer négyzetméteres Los Angeles-i mozgóképmúzeumában (Academy Museum of Motion Pictures) vetítések, sztárokkal szervezett közönségtalálkozók és híres filmek kellékei is várják majd a filmrajongókat. A filmmúzeum gyűjteménye több mint 12 millió fotót, 190 ezer filmet és videót, 80 ezer forgatókönyvet, 61 ezer posztert és 104 ezer filmes művészeti tárgyat tartalmaz.

Mint írtuk, bemutatják majd többek közt Judy Garland piros cipőjét az Óz, a csodák csodájából, Lugosi Béla köpenyét a Drakulából és Spielberg hatalmas Cápáját is, amit már beemelni sem volt könnyű az épületbe.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/kultura/20201221_Az_Oscargala_mellett_a_hollywoodi_filmmuzeum_megnyitasa_is_csuszik#rss