Beperli az NNK-t a TASZ, amiért nem adja ki a magyar járványadatokat

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=359080af-716b-448e-af59-b04216f88953
Megosztás/Share

Rengeteg közérdekűadat-igénylést nyújtottak be, de egyikre sem érkezett érdemi válasz.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Három hónap alatt több mint ötven közérdekűadat-igényléssel fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), hogy megismerhetővé váljanak a járvány statisztikái. Az NNK azonban rendre megtagadta az érdemi válaszadást, a TASZ ezért indít ellenük.

A közlemény szerint

a járvánnyal kapcsolatos hivatalos tájékoztatás színvonala Magyarországon már az első hullám óta messze elmarad mind a régió más országaitól, mind pedig attól, amit joggal várhatnának el az állampolgárok. A fertőzések kor és terület szerinti eloszlásáról vagy a kórházi kapacitásokról egyáltalán nem tudunk semmit, de a közzétett információkból is csak külön energiabefektetéssel juthatunk érdemi ismeretekhez”.

A TASZ október 21. óta próbálta minden nap új közérdekűadat-igénylést küldött a járványügyért felelős NNK-nak, hogy az adja ki az előző napra vonatkozó, korcsoportok és területi eloszlás szerinti adatokat a fertőzés kiterjedtségéről, a halálozásokról és a kórházak kapacitásairól. A központ azonban „a legkisebb erőfeszítést sem tette annak érdekében, hogy az adatigénylésnek eleget tegyen”, és az adatok nagyobb részére megtagadta a válaszadást. A központ arra is hivatkozott, hogy a kikért adatok már elérhetők.

„Az NNK olyan adatokról is letagadta, hogy a rendelkezésére állnak, amelyeknek a meglétéről bizonyítékunk van, és egyébként is nélkülözhetetlenek a szakmai munkához. Ez nemcsak súlyosan jogsértő, de ha tényleg igaz lenne, hogy a legalapvetőbb covid-adatok nem állnak a magyar járványügyi csúcsszerv rendelkezésére a világjárvány közepén, az egyenesen ijesztő” – fogalmazott Remport Ádám, a TASZ jogásza.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201221_nnk_per_nepegeszsegugyi_kozpont_tasz_koronavirus#rss