Brexit: most akkor lesz még egyáltalán alku?

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/l/o/n/london-brexit-tower-hid-nagy-britannia-346315.jpg
Megosztás/Share
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Ez azt is jelenti, hogy túlhaladták a felek az Európai Parlament által megszabott vasárnap éjféli határidőt, így ha össze is jönne akár még karácsony előtt, vagy két ünnep között az alku, akkor azt az EP idén már nem tudná egy plenáris ülésen jóváhagyni, márpedig ahhoz, hogy az alku jogilag hatályba léphessen, szükséges az EP jóváhagyása.

Az egyébként is kiélezett helyzetben különösen rosszkor jött a szuperfertőzőnek mondott új koronavírus-törzs angliai azonosítása, mert egyrészt eleve növeli a járvány miatti gazdasági károkat, másrészt elterelheti a brit kormány figyelmét a kereskedelmi tárgyalásokról az azonnali logisztikai és utazási káosz kezelése felé. Persze az is lehet, hogy éppen ez veszi rá majd végül a briteket, hogy engedjenek a kereskedelmi tárgyalásokon, hogy ne nehezítsék saját sorsukat. Vasárnap azonban éppen ennek ellenkezőjét követelte a brit kormány, azaz azt, hogy az EU engedjen az elfogadhatatlannak mondott feltételeiből.

Hivatalosan tehát itt tartunk most, 11 nappal az átmeneti időszak lejárta előtt, azaz továbbra is totális bizonytalanságban vannak a brit és EU-s cégek, hogy januártól milyen kereskedelmi feltételek mentén üzletelhetnek (lesz-e átfogó szabadkereskedelmi megállapodás, vagy a WTO szabályrendszerére visszaesnek a kapcsolatok) és erre még rárakódik az új vírustörzsből adódó lezárási hullám az Egyesült Királysággal szemben.

Nem véletlen, hogy a font most 1,8%-os szakadást mutat a dollárral, mint menekülő termékkel szemben a pénteki záráshoz képest. A Reuters egyik hétfő reggeli piaci kommentárja szerint pénteken még 72%-os esélyt árazott a piac arra, hogy végül összejön a kereskedelmi megállapodás az EU és a britek között, most ez már 50% alatti (47%).

Ma délelőtt 9:45-kor az EP Brexit-ügyi koordinátora kezdett egy egyeztetést a kialakult helyzetről, 11-kor pedig az EU-tagállamok tanácskoznak a brit „szupervírus” ügyében és akár teljes EU-s beutazási blokád is jöhet a német Bild információi szerint január 6-ig.

Címlapkép forrása: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/global/20201221/brexit-most-akkor-lesz-meg-egyaltalan-alku-462694