Döntött az Orbán-kormány: szentestére felfüggesztik a kijárási tilalmat

https://kep.index.hu/1/0/3586/35867/358670/35867069_2742095_b270fb06d20ff67bc850ee0758e9f526_wm.jpg
Megosztás/Share

Döntött az Orbán-kormány, szentestére, december 24. estéjétől december 25-én reggelig felfüggesztik a kijárási tilalmat Magyarországon – jelentette be hétfőn Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs műveleti központjának helyettes vezetője. Ami a magánrendezvényeket illeti, a 10 fős korlátozása marad, de 14 évesnél fiatalabbak nem számítanak bele a létszámba.

– jelentette be pénteken az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján  Gál Kristóf, az ORFK szóvivője. 

Frissülő cikkünk!

Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy „egy este lehet, hogy belefér”, de nem akarja, hogy az emberek kockáztassanak, ezért arra kért mindenkit, maradjanak inkább otthon, idén kis karácsony lesz, talán húsvétkor, vagy a következő karácsonykor megülhetjük a szokásos nagy családi ünnepeket.

Mi történt eddig?

Az egészségügyi védekezés fenntartásáért a kormány fél évvel meghosszabbította a járványügyi készültséget is.

Lépések, rendelkezések:

A kormány felfüggesztette az idősek vásárlási idősávját, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben.

Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben.

  • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek, a kijárási tilalom szabályai mellett.
  • A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek. A 10 ezernél több lakosú települések egyes, a polgármester által kijelölt közterületein a maszkviselés kötelező. Sporttevékenység közben, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Minden gyülekezés tilos.

  • Az éttermek vendéget, a szállodák turistákat nem fogadhatnak. Minden rendezvény – köztük a kulturális események, karácsonyi vásárok – megtartása tilos. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.
  • A szabadidős létesítmények, különösen a fitnesztermek, fedett uszodák, múzeumok, könyvtárak, mozik, állatkertek és korcsolyapályák használata tilos. A téli szünetben takarítják az iskolákat, és ahol szükséges, a katonák fertőtlenítenek. Az általános iskolák január 4-én nyitnak, a középiskolákban egy hét digitális munkarend után várhatóan január 11-én folytatódik a hagyományos munkarend.
  • Továbbra is marad a testhőmérséklet-mérés, és január 1-jétől a pedagógusok önkéntesen és ingyenesen jelentkezhetnek a mentőszolgálat gyorstesztelési pontjain. Ha egy óvodában vagy iskolában megjelenik a vírus, az operatív törzs dönt a szükséges intézkedésről.Lezárult a célzott csoportos tesztelés 3. köre is. Az elmúlt hetekben elvégzett összesen 430 ezer gyorsteszten a teszteltek kevesebb mint 2 százaléka bizonyult fertőzöttnek.Magán- és családi rendezvényeken legfeljebb tízen, temetésen maximum 50-en vehetnek részt. Esküvő csak lakodalom nélkül tartható meg.
  • A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló fizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig. A halasztható műtéteket felfüggesztették, az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak száma bővült.A közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is azt kérik, mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet.Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására.
  • A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van.

Kiegészített akcióterv

Mint ismert, a családok és a vállalkozások érdekében a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről rendelkezett, amit Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be szombaton. A hitel-visszafizetési moratóriumot fél évvel, július 1-jéig meghosszabbítják, kiegészül a bértámogatási program, a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adója január 1-jétől a felére csökken, a gyermeket nevelő és gyermeket váró családokat pedig 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segíti a kormány.

(Borítókép: Orbán Viktor / Facebook)

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/belfold/2020/12/21/kijarasi_korlatozas_operativ_torzs/