Engedélyezte a Pfizer/Biontech koronavírus elleni vakcinájának forgalmazását az Európai Bizottság

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=07cf48ab-c59e-440c-9195-8614d2361bc1
Megosztás/Share

Mindössze pár órával az Európai Gyógyszerügynökség javaslata után Európai Bizottság hétfő este engedélyezte a Pfizer és a Biontech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalomba hozatalát; ez a SARS-Cov-2 koronavírus által okozott betegség (Covid-19) elleni első vakcina, amelynek megkezdődhet a tömeges alkalmazása az Európai Unióban.

Politico cikke szerint a szállítmányok december 26-án hagyhatják el a raktárakat, és a tagállamok december 27. és 29. között kezdhetik meg az oltásokat. Az Európai Bizottság 200 millió vakcinára szerződött le ezzel a gyártóval, és további 100 millióra is előszerződés kötött.

Múlt hét szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról beszélt: a népesség 70 százalékát be kell oltani ahhoz, hogy véget érjen a járvány, ez pedig nagy feladat, úgyhogy mind a 27 tagállamban egyszerre kell elkezdeni. Azt is hozzátette: az EU vásárolt annyi vakcinát, hogy már a szomszédait és a partnereit is tudja támogatni. Ursula von der Leyen hétfőn azt közölte a Twitteren, hogy az Európai Bizottság még ma este dönthet az ideiglenes forgalomba hozatali engedélyről.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20201221_europai_bizottsag_pfizer_vakcina_engedely#rss