Kaczyński új uniós alapszerződéseket szorgalmaz

https://kep.index.hu/1/0/3587/35871/358710/35871025_2742387_a27dc469acc0b15bf00f7ece925acb55_wm.jpg
Megosztás/Share

A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság átszervezné az Európai Unió berendezkedését – mondta a pártelnök Jaroslaw Kaczyński – aki miniszterelnök-helyettes a varsói kormányban – a Rzeczpospolita jobbközép, a kormánnyal szemben távolságtartó lengyel napilapnak adott interjúban, amit az MTI varsói tudósítója szemlézett. 

KaczyŃski hangsúlyozta: pártja koncepciója a föderalizáció elmélyítését célzó irányzattal szemben konföderációs berendezést feltételez, amely alapján az EU „valódi szuperhatalommá válik majd, egyúttal viszont sokkal nagyobb önállóságot garantál a nemzetállamoknak”.

Ebben a munkában a  Jog és Igazságosság támaszkodna európai parlamenti frakciója, az Európai Konzervatívok és Reformerek közvetítésére. A Jog és Igazságosság az európai parlamenti konzervatív frakciója közvetítésével új, a tagállamok „nagyobb szabadságát” rögzítő uniós alapszerződéseket szeretne javasolni. 

A lengyel miniszterelnök-helyettest az abortusztörvény elleni tüntetések szétveréséért vonták kérdőre.

Az uniós eszközök és a jogállamisági témák elválasztása témájában az Európai Tanács ülésén december közepén elért kompromisszum kapcsán Kaczyński úgy látta: Lengyelország „jó fegyvert kapott a kezébe”, a tagállami hatáskörbe tartozó ügyekbe az EU továbbra sem avatkozhat bele.

A kormányfőhelyettes bejelentette a lengyel bírósági reform folytatását, hozzátéve: a bíráknak tiszteletben kell tartaniuk a lengyel alkotmányt. Pártjának a járvány után tervezett tisztújító kongresszusáról azt mondta a 71 éves politikus: most még, utoljára, újból megpályázza a pártelnöki tisztséget.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/12/21/jaroslaw_kaczynski__jog_es_igazsagossag_alapszerzodes/