Koronavírus: karácsony után bekeményít Ausztria

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/02/6002/article_320.jpg
Megosztás/Share

A dolgok mostani állása szerint úgy kell számolni, hogy a koronavírus-járvány miatti járványügyi készültség 2021-ben valószínűleg egész évben fennmarad – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. Kattintson a részletekért!

Karácsonyt követően újra életbe lép az egésznapos kijárási korlátozás, és bezárnak a boltok is Ausztriában, hogy megfékezzék a koronavírus-járványt. A közeli érintkezést igénylő szolgáltatók, így például a fodrászok és kozmetikusok sem fogadhatnak vendégeket. A teljes zárlat január 18-áig tart, és az általános nyitást tömeges szűrés előzi majd meg. Aki viszont nem tesztelteti magát, annak egy héttel tovább, január 24-éig tart a zárlat.

A novemberi teljes lezárással ugyan sikerült csökkenteni az új koronavírus-fertőzöttek napi számát, de a kórházban ápoltak, az intenzív kezelésre szorulók és a halálos áldozatok száma még mindig nagyon magas, ez pedig veszélyezteti az osztrák egészségügyi rendszert – indokolta a kormány az immár harmadik alkalommal kihirdetett zárlatot. “Ha rövid időre is, de kinyithattak az üzletek, és a karácsonyt még szeretteink körében tölthetjük, tehát az erőfeszítéseink hatásosak voltak” – vezette fel a szigorításokat Sebastian Kurz kancellár.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Ausztria, koronavírus korlátozások, koronavírus karácsony, Karácsony után jön a szigor. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Az új szigorítások

December 26-a után már csak az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok és a gyógyszertárak tarthatnak nyitva. Az új típusú koronavírus elleni védekezés jegyében az éttermek és a bárok már zárva vannak, és ez így is marad egészen január 18-áig. A kijárási korlátozás újra 24 órás lesz, és csak különös indokkal – munkába járás, alapvető szükségletek ellátást szolgáló vásárlás, mások segítése, illetve szabadtéri egyéni sport miatt – lehet majd utcára lépni. A sípályák megnyitásáról szóló döntést a kormány a tartományok kezébe adta, mindazonáltal a felvonóknál és sílifteknél elrendelte az FFP2-es kategóriájú szájmaszk kötelező viselését. Az iskolák távoktatásban kezdik az új évet, a normál iskolakezdés pedig szintén január 18-án várható.

A január 18-ai nyitást megelőző hétvégén szervezik meg országszerte a tömeges koronavírus-teszteléseket. Annak ellenére, hogy a kereskedelmi egységek, az éttermek, valamint a kulturális és sportlétesítmények is kinyithatnak január 18-án, azok, akik nem rendelkeznek negatív teszttel, még egy hétig nem látogathatják ezeket a helyszíneket. Ahol lehet, a személyzet fogja a bejáratnál, recepciónál ellenőrizni a negatív teszteredményt, ahol pedig ez nem kivitelezhető, ott a rendőrség szúrópróbaszerű ellenőrzéseket folytat majd.

“Félúton vagyunk”

“Nem vagyok hajlandó hozzászokni, hogy a halottaink száma naponta három számjegyű” – hangsúlyozta Rudolf Anschober egészségügyi miniszter. Felhívta a figyelmet továbbá, hogy jelenleg is nagy a túlterheltség az ország intenzív osztályain, amelynek jelentősen csökkennie kellene. “Félúton vagyunk, javultak a számok, de szigorítások nélkül megint robbanásszerű lenne a koronavírus-járvány terjedése” – tette hozzá.

A koronavírus elleni oltások beadása pedig a kancellár bejelentése szerint december 27-én kezdődhet meg. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy amíg a lakosság széles körű oltása el nem kezdődik, és vissza nem térhetnek a normális élethez, mindenkinek a védelmi szabályokhoz kell tartania magát.

Már két védőoltást is kapott egy magyar orvos, elárulta, milyen tünetei voltak – a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_karacsony_utan_bekemenyit_ausztria/20201221135024