Koronavírus: néhány órán belül dönt az Orbán-kormány a szenteste szabályairól

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/o/r/b/orban-viktor-koronavirus-jarvany-szenteste-421128.jpg
Megosztás/Share
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Két héttel ezelőtt dőlt el, hogy a kormány január 11-ig meghosszabbítja a korlátozó intézkedéseket (kijárási tilalom, gyülekezési korlátozás, stb.), egyedül annak a lehetőségét hagyta nyitva, hogy december 24-én, vagyis szenteste napján speciális (a jelenleginél enyhébb) szabályok jöhetnek. Orbán Viktor miniszterelnök már a két héttel ezelőtti bejelentése kapcsán egyértelművé tette, hogy a szentestével kapcsolatos döntés december 21-én, azaz ma várható.

Múlt pénteki rádióinterjújában ezt megerősítette, amikor azt mondta, hogy “idén kiskarácsony lesz. A karácsony családi ünnep, ilyenkor az ország lábra kap és jön megy. De most erről le kell mondanunk. Ha úgy viselkedünk, ahogy szoktunk, és nagykarácsonyozunk, akkor árthatunk a rokonainknak. A szenteste szabályozása még nem biztos, erről hétfőn születik döntés a kormányülésen. Én örülnék a legjobban, ha legalább ez az egy este beleférne egy kicsit lazábban. Azt szeretnénk, hogy a tízfős összejöveteleken ne kelljen a 14 év alattiakat beszámolni a létszámba”.

A szentestére vonatkozó speciális szabályok a fentiekből kifolyólag két területet érinthetnek szerintünk: 

  1. A jelenleg érvényes korlátozó járványügyi szabályok szerint a családi rendezvények 10 főig tarthatók meg. A kormány hétfői esetleges könnyítő döntése a maximális létszám emelését is tartalmazhatja.
  2. A jelenlegi szabályok azt is kimondják, hogy este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom érvényes, vagyis (leszámítva 4 mentesítő okot) mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kormány hétfői döntése módosíthatja a kijárási tilalom idősávját december 24-én, ami a gyakorlatban akár későbbi vagy bármilyen időpontban történő hazaérkezést is lehetővé tenne.

Mit mutatnak a járványügyi adatok?

Ha a legutóbbi adatokra tekintünk, akkor azt lehet mondani, hogy – bár a korlátozó intézkedések bejelentését követően csak későn, de érzékelhetően – megindult a javuló járványügyi trend, ami az új megbetegedéseket illeti. A helyzet ebben a tekintetben jobb, mint december elején, amikor a kormány legutóbb döntött a korlátozó intézkedések fenntartásáról.

Szintén a járvány enyhülését vetítheti előre, hogy a kórházban ápoltak száma és a lélegeztetésre szorulóké is csökkenő trendet mutat, jelenleg 7022 főt ápolnak kórházban, 520-an vannak lélegeztetőgépen. (Ez a kormány legutóbbi döntésekor távolról sem volt így.)

A halálozásokat tekintve ugyanakkor nem igazán beszélhetünk a járvány enyhüléséről, az elmúlt napon újabb 185 beteg veszítette életét a vírus okozta betegségben, vagyis ez volt az ötödik leghalálosabb napja a járványnak eddig. Mindezek mellett az elmúlt hetek halálozási adatai (amelyek a héten kerültek nyilvánosságra) is azt mutatják, hogy az új koronavírus súlyos mértékben szedi áldozatait.

Szintén nehezíti a helyzet megítélését az elvégzett tesztek pozitivitási aránya. Mert bár itt is látunk javulást (csökkenő trend mellett, alacsonyabb szinten és kisebb ingadozás mellett kezd stabilizálódni az érték), még messze van Magyarország az elvárt 5%-os pozitivitási rátától.

Mindezek alapján tehát érezhető a járványügyi helyzet javulása, azt a kormánynak kell eldöntenie, hogy a szakértőik becslése alapján a szabályok egy estére történő lazításával mekkora kockázatot vállal és hogy ez milyen arányban van a döntés társadalmi előnyeivel.

Címlapkép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201221/koronavirus-nehany-oran-belul-dont-az-orban-kormany-a-szenteste-szabalyairol-462642