Koronavírus: zöld utat kapott a Pfizer-oltás Európában

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/08/6008/article_320.jpg
Megosztás/Share

A dolgok mostani állása szerint úgy kell számolni, hogy a koronavírus-járvány miatti járványügyi készültség 2021-ben valószínűleg egész évben fennmarad – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. További részletek itt.

Az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség, az EMA hétfői amszterdami zárt ülésén, gyorsított eljárás keretében hozta meg döntését, amely a koronavírus elleni oltóanyag egyéves feltételes alkalmazásához adja meg a zöld jelzést. A Pfizer és BioNTech COVID-19 elleni vakcináját 16 éves vagy annál idősebbek immunizálására és a SARS-CoV-2 okoztafertőzésmegelőzésére hagyták jóvá. A forgalomba hozatalt azonban hivatalosan az Európai Bizottságnak (EB) kell engedélyeznie.

Az Egyesült Államokban múlthéten kezdtek oltani a Pfizer-BioNtech vakcinával. Fotó: Joe Raedle/Getty ImagesAz Egyesült Államokban múlthéten kezdtek oltani a Pfizer-BioNtech vakcinával.
Fotó: Joe Raedle/Getty Images

Gyorsított eljárás várható

Ezzel kapcsolatban az EB alelöke, Margarítisz Szkínász múlt szerdán, az Európai Parlament plenáris ülésén, az oltásra vonatkozó stratégia előkészítésével kapcsolatos vitán úgy fogalmazott, akár már december 23-án jóváhagyhatják a Pfizer vakcináját. “Amennyiben az ügynökség a jóváhagyását adja, az Európai Bizottság készen áll arra, hogy gyorsított, kétnapos eljárás keretében rábólintson a végleges engedélyezésre. Ez lesz az EU karácsonyi ajándéka az európaiaknak” – tette hozzá Szkínász.

Több országban is ezzel oltanak már

A feltételes forgalomba hozatali engedélyt a Pfizer oltóanyaga már több országban is megkapta. Ennek birtokában kezdték meg a vakcinázást a többi között Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Izraelben is.

Feltételes forgalomba hozatali engedélyt olyan gyógyászati készítmények kaphatnak az EU-ban, melyeket súlyos egészségkárosító vagy életveszélyes betegségek kezelésére fejlesztettek ki, vagy az Európai Unió és a WHO által közegészségügyi fenyegetésként értékelt vészhelyzetek elhárítására szolgálnak.

222 napig feküdt Covid-19 miatt kórházban a brit férfi, most hazamehet karácsonyra – további részletekért kattintson társportálunk, az nlc.hu cikkére.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_zold_utat_kapott_a_pfizer-oltas_europaban/20201221165043