Megbosszulhatja magát a karácsonyi lazítás a szakemberek szerint

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=359080af-716b-448e-af59-b04216f88953
Megosztás/Share

Ne együnk együtt, ne ölelkezzünk, de tulajdonképpen ne is menjünk sehova az RTL Híradóban megszólalók véleménye alapján.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Rusvai Miklós víruskutató szerint meg fogja bosszulni magát a kormány döntése a kijárási tilalom szentestére történő felfüggesztéséről, és ezt a statisztikai adatok romlásában is fogjuk látni. Rusvai emiatt azt javasolja minden az ünnepekre összejött családok otthon is viselhetnek maszkot, és kerüljék a közös étkezéseket és egyéb olyan helyzeteket, amikor nem lehet rajtunk.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint pedig az érintkezést kell kerülni. “Ha a rokonokkal mégis találkozunk, akkor ne ölelkezzünk, ne pusziljuk meg egymást” – mondta.

Szlávik János infektológus szerint a rokonoknál sem érdemes aludni, mivel minél több időt töltünk fertőzött ember társaságában, annál nagyobb esélyünk van elkapni a betegséget.

A hatvani kórház sürgősségi szakorvosa, Zacher Gábor ennél is tovább ment:

szerinte az a legfelelősségteljesebb döntés, ha idén csak azzal karácsonyozunk együtt, akivel egy háztartásban élünk.

A szentestére vonatkozó lazítás szinte példátlan a környéken is, a legtöbb országban épp szigorítani készülnek az eddigi korlátozásokon. Egy friss statisztika szerint december 20-án Magyarországon haltak meg a legtöbben számarányosan az egész világon a koronavírus szövődményei miatt.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201221_karacsony_koronavirus_jarvany_tilalom#rss