Mutálódik a koronavírus, nagyon csúnya, ami a tőzsdéken megy

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/p/i/a/piac-66-421156.jpg
Megosztás/Share
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Beszakadtak az amerikai határidős részvényindexek

A három nagy amerikai index komoly lefordulást mutat, hirtelen 1,5-2 százalékos esést mutatnak az indexek. A tegnap megszavazott 900 milliárdos mentőcsomag helyett ma a mutálódott koronvírusra figyelnek a befektetők. Az S&P 500 jelen pillanatban 1,8 százalékkal került lejjebb, a Dow Jones 1,4 százalékos esést mutat, míg a Nasdaq 1,7 százalékkal került lejjebb. A helyzet gyorsan változik, szinte  “ugrálnak” az indexek, egyelőre komoly eladási hullám valószínűsíthető nyitásban.

Egyre nagyobb az esés a tőzsdéken

A nyitástól távolodva egyre romlik a hangulat a kontinens börzéin, a DAX és a CAC 40 már 3 százalékos esést mutat, de az osztrák, portugál, lengyel piac is nagy esést szenvedett el, a görög piac pedig már 5 százalék feletti zuhanásnál tart.

A befektetőket továbbra is a koronavírus helyzet és a rendezetlen Brexit lehetősége aggasztja.

Az indexek többsége 2 százalék feletti esést mutat

Továbbra sem javul a hangulat az európai piacokon,  a görög tőzsde vezeti az esést, de komoly csökkenést mutat a francia, német, osztrák, lengyel és portugál piac is. A BUX 1,8 százalékkal került lejjebb, míg a régiós indexek közül a szerb, horvát és szlovén index mérsékelten esik.

Óriási a bizonytalanság, zuhannak a ciklikus szektorok részvényei

A hétvégén egy új, sokkal fertőzőbb koronavírus-törzs bukkant fel Délkelet-Angliában, ami miatt egy sor európai ország hozott védőintézkedéseket, korlátozták a beutazást az Egyesült Királyságból. A tőzsdék heves eséssel reagáltak, a zuhanást a ciklikus szektorok, a bankok, az autógyártók és a légtársaságok részvényei vezetik.

Tovább a cikkhez

Eljött a Tesla nagy napja, elfoglalja méltó helyét

Elérkezett a várva-várt pillanat, ma kerül be a Tesla a presztízsértékű S&P 500 Indexbe. Mi sem mutatja jobban a várakozást mint az, hogy a pénteki kereskedésben újabb rekordot döntött Elon Musk vállalatának részvényárfolyama – ehhez persze nagy mértékben hozzájárult az is, hogy az indexkövető alapok rendesen bevásároltak a papírból a múlt hét végén, több, mint 90 milliárd dollár értékben vették a részvényeket az alapok.

Tovább a cikkhez

Őrült nap a nyersanyagpiacon, esik az olaj, elszállt az ezüst ára

Kifejezetten őrült napja van ma a nyersanyagpiacoknak, az ezüst nagyot ralizik ma, de az arany ára is emelkedett. Ez főleg az új pénzügyi mentőcsomag elfogadásának köszönhető az Egyesült Államokban, amely 900 milliárd dollárral segíti majd az állampolgárokat és a kisvállalatokat, de a légitársaságokat is. Emellett új koronavírus törzs bukkant fel Londonban és környékén, ami sokkal fertőzőbb lehet az eddigieknél, amire további szigorítással reagált már számos ország a britekkel szemben. Ez pedig az olajpiacon okozott jelentősebb áresést a reggeli kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Esnek a vezető indexek nyitásban

Nagyon rossz hangulatban indul a kereskedés az európai tőzsdéken. A nyitás utáni percekben az angol FTSE 1 százalék esést mutat, de a DAX is 2 százalékot esett nyitásban, a francia CAC 40 2,5 százalék, a belga BEL 20 2,2 százalék eséssel nyitott. A bizonytalanság óriási a Délkelet-Angliában megjelenő új koronavírus törzzsel kapcsolatban, a befektetők adják a kockázatos eszközöket.

Esik a BUX, csúnyán megütötték az OTP-t

Az új, sokkal fertőzőbb koronavírus törzs és a Brexit tárgyalásuk kudarca rányomja a bélyegét a hétfői piacnyitásra, a BUX a nyitás utáni percekben 1,7 százalékos esést mutat, míg az OTP alig néhány perc alatt 2,3 százalékot zuhant. Az OTP esésében szerepet játszhat a törlesztési moratórium kiterjesztése is, de a nemzetközi hangulat is nagyon rossz ma reggel.

A Mol 2,2 százalék esést mutat, a Richter 0,6 százalékkal került lejjebb. A négy blue chip közül a Magyar Telekom árfolyama 0,1 százalék emelkedést mutat.

Átrendeződés a 4iG tulajdonosi szerkezetében

A Jászai Gellért tulajdonában lévő iKON Befektetési Alapkezelő által kezelt Manhattan Magántőkealap december 18-án tőzsdén kívüli ügylet keretében 821 018 darab 4iG-részvényt értékesített a szintén Jászai Gellért tulajdonában lévő KZF Vagyonkezelőnek.

Tovább a cikkhez

Eséssel nyithat a DAX

  • Pénteken csökkenéssel zártak vezető amerikai indexek, az S&P 500 0,35 mínuszban, 3709 ponton fejezte be a kereskedést, a Dow Jones 0,4 százalékot veszített az érétkéből és 30179 ponton zárt, míg a Nasdaq mérsékelt csökkenés után 12755 ponton zárt. A gyengülést elsősorban a stimuluscsomag körüli bizonytalanság és az egyre súlyosabb amerikai koronavírus helyzet okozta. Hétvégén aztán felpörögtek az események, előbb Délkelet-Angliából jelentettek egy új koronavírus törzset, amely 70 százalékkal gyorsabb terjedésre képes, majd végül magyar idő szerint vasárnap késő este a stimuluscsomagról is megállapodás született. A brit koronavírus helyzet miatt több európai ország, köztük Hollandia, Belgium, és Németország is úgy döntött, hogy nem engedi leszállni a brit gépeket.
  • Az amerikai költségvetési stimulus végül egy 900 milliárd dolláros csomag lett, amely tartalmaz egy 600 dolláros csekket minden felnőttnek és minden gyereknek, illetve része a vállalatok további megsegítése is. A légitársaságok például további 15 milliárd dolláros segélyt kaphatnak, bár ehhez 32 000, eddig kényszerszabadságolt dolgozót kell visszahívniuk. A Brexit tárgyalások továbbra sem hoztak megállapodást, így az átmeneti időszak december 31-ei lejárta után jelen állás szerint az Egyesült Királyság megegyezés nélkül, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi megállapodás nélkül eshet ki az Unióból.
  • Az ázsiai tőzsdék felemásan kezdték a hetet, miután a koronavírus hírek beárnyékolták a hírt, hogy az amerikai kongresszus végül megegyezésre jutott és megszavazta az új költségvetési stimulust. A japán Nikkei 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a hongkongi tőzsde szintén 0,2 százalékot gyengült, de a dél koreai Kospi már 0,2 százalék emelkedést mutatott. Ázsia más részein is változó volt a hangulat, az ausztrál tőzsde 0,1 százalékkal került lejjebb, a szingapúri piac 0,2 százalékkal emelkedett, míg a sanghaji tőzsde 0,6 százalékot erősödni tudott.
  • A határidős amerikai indexek feljebb kerültek, a határidős DAX pedig 1,2 százalékos csökkenést vetít előre a hétfői piacnyitásra.
  • Hétfőn az MNB közli az első negyedéves fizetési mérlegstatisztikákat, majd a jegybank a szokásos módon devizaswap-tendert tart. A  kínai jegybank kamatdöntő ülést tart hétfőn, az eurózónából pedig fogyasztói hangulatindex érkezik, amely a decemberi gazdasági teljesítményről ad bővebb képet.
  • Az olaj árfolyama csökken hétfő reggel, a februári határidőre szállított WTI árfolyama 2,6 százalékkal került lejjebb hordónként 47,97 dollárra, az arany árfolyama nagyot emelkedett, jelenleg 1,4 százalékos emelkedést követően 1905,8 dollárt kell fizetni egy uncia aranyért.
  • A forint árfolyama mérsékelten gyengül ma, egy euró 357,67 forintba kerül, míg egy dollárért jelenleg 293,62 forintot kérnek.

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/befektetes/20201221/mutalodik-a-koronavirus-nagyon-csunya-ami-a-tozsdeken-megy-462654