Nyugdíjra gyűjtesz? Jó hírünk van, elképesztőt hajráztak idén a pénztárak!

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/n/y/u/nyugdijas-parlament-331013.jpg
Megosztás/Share
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Nem tudod, melyik nyugdíjpénztárat válaszd? Segít a Pénzcentrum kalkulátora!

Szeptember végén még nem úgy tűnt, hogy az önkéntes- és magánnyugdíjpénztáraknak sikerül teljesen lerázniuk magukról a tavaszi koronavírus-sokkot, még akkor se, ha az utóbbi hónapokban szépen dolgozták le hátrányukat a pénztári portfóliók.

A harmadik negyedévben az önkéntes pénztárak befektetési tevékenységükön kisebb mínuszt könyveltek el, ezzel pedig a negyedéves hozam is kicsivel ugyan, de nulla alá bukott. Ezzel együtt az év első kilenc hónapjában az önkéntes nyugdíjpénztárak kicsivel több mint 2%-os veszteséget szenvedtek el befektetéseiken.

A magánnyugdíjpénztárak harmadik negyedéves befektetési tevékenysége is veszteséges lett, mellyel a negyedéves hozam -0,3% lett. A magánkasszák esetében az első kilenc hónapban közel 4%-os volt a kezelt vagyonra vetített befektetési veszteség.

A fentieket alátámasztja, hogy szeptember végén a nagyobb önkéntes pénztárak 35 portfóliójából mindössze 3 volt pluszban, a 32 mínuszban lévő portfólió közül pedig 3 volt még 5%-nál is nagyobb mínuszban. Év végére azonban fordult a kocka.

Nagyot mentek az önkéntes pénztárak az utolsó hónapokban

Sokat segített a pénztári portfólió teljesítményén a novemberi elnökválasztást követő piaci felívelés, amit csak tovább javítottak a kedvező vakcinahírek. Olyannyira, hogy decemberre a nagyobb önkéntes pénztárak portfólióiból mindössze három maradt mínuszban, de azok is csak csekély veszteségben (a cikk megírásakor).

 A portfóliók közül

  • a nagyobb kockázatot vállaló növekedési és lendület portfóliók hozama a legkiemelkedőbb, többségükben 3-5% közötti nyereséggel, miközben pár hónapja ugyanezeknél még 4-6% körüli mínuszokat láthattunk.
  • az alacsonyabb kockázati szinten mozgó portfóliók többségének teljesítménye is pluszba váltott év végére, ez esetben 0-2% közötti hozamokkal találkozhatunk.

Külön érdemes kiemelni az Aegon MegaTrend portfólióját, amely mostanra közel 22%-os hozamot ért el tagjainak, miközben március végén még ez a portfólió is 10%-ot meghaladó mínuszban volt.

A lenti számok alapján

  • már csupán három portfólió van mínuszban az év végéhez közeledve, de ezek is kevesebb, mint fél százalékpontos mínuszok, miközben szeptember végén pont fordítva voltak a számok: három olyan portfólió volt, amely pozitív hozamot tudott felmutatni.
  • Egyértelműen nagy kilengés jellemezte idén a kockázatosabb portfóliókat, amelyek jelentős veszteségeket dolgoztak le tavasz óta.

Annak, akit nemcsak a hozamok, de a költségek is érdeklik, amikor pénztárat választ, érdemes észben tartania, hogy az MNB idén tette közzé az önkéntes nyugdíjpénztárakra vonatkozóan is a megtakarítási célú életbiztosításoknál már évek óta elérhető Teljes Költségmutatókat (TKM), ezzel nemcsak egymással, hanem fő riválisukkal, a nyugdíjbiztosításokkal is összehasonlíthatóvá váltak a nyugdíjkasszák. A TKM-számokból kiderül: a nyugdíjpénztárak 10 éves időtávon 0,33-2,55%-os éves költséget vonnak el, ami jellemzően alacsonyabb, mint a nyugdíjbiztosítások terhelése. 

A magánkasszák is magukra találtak

Az önkéntes pénztárakhoz hasonlóan a magán-nyugdíjpénztári portfóliók is jelentős ütést szenvedtek el tavasszal a koronavírus berobbanásakor. Miután a magánnyugdíjpénztárak portfóliói lényegesen több részvényt tartanak, mint az önkéntes kasszák, a tőkepiac lejtmenet hatása is jobban érződött a négy megmaradt pénztár portfólióinál.

A számok azt mutatják, hogy mindegyik magán-nyugdíjpénztári portfóliónak sikerült talpraállnia év végére, itt azonban a legjobb hozamok 2,5%-ig mennek el. A legjobban a Szövetség Növekedési portfóliója teljesített 2,54%-kal, és 2% felett van még a kiegyensúlyozott portfóliója a szolgáltatónak, valamint a Horizont növekedési portfóliója.

Címlapkép: Shutterstock

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/befektetes/20201221/nyugdijra-gyujtesz-jo-hirunk-van-elkepesztot-hajraztak-iden-a-penztarak-462272