Terrorpropaganda vádjával 22 év börtönre ítéltek egy kurdbarát képviselőnőt Törökországban

Megosztás/Share

Ünnep 444 Körben

Csatlakozom

Fegyveres terrorszervezetben viselt tagság és terrorpropaganda miatt 22 év 3 hónap börtönre ítélte hétfőn nem jogerősen a törökországi Diyarbakir város bírósága Leyla Güvent, a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) volt képviselőnőjét – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Miután Güven szabadlábon tartózkodik, a törvényszék elfogatóparancsot is kiadott ellene.

Leyla Güven 2019-benFotó: STR/AFP

A török vezetés által nemzetközileg terrorszervezetnek nyilvánította a HDP-t, amelyet a délkelet-törökországi kurd kisebbség függetlenségéért 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) “politikai kirakataként” kezel. A HDP tagadja a vádakat.

Az Anadolu beszámolója szerint Güvennel szemben ezúttal a “terrorizmust pártoló nyilvános beszédei”, valamint a török hadseregnek az északnyugat-szíriai Afrín körzetet ellenőrző kurd fegyveresek ellen folytatott 2018-as hadműveletével kapcsolatos kijelentései, internetes bejegyzései miatt folyt eljárás.

Güvent idén június 4-én fosztották meg képviselői mandátumától, azt követően, hogy korábban egy másik perben fegyveres terrorszervezetben viselt tagságért 6 év 3 hónap szabadságvesztéssel sújtották. A parlamenti képviselők mentelmi jogát még 2016 első felében törölték el Törökországban.

A HDP vezetői, politikusai, polgármesterei, aktivistái és támogatói ellen a 2016. júliusi puccskísérlet utáni tisztogatások keretében indult fokozott hatósági fellépés. A párt számos tagját letartóztatták. A legsúlyosabb vádpontokat tartalmazó perekben még nem született ítélet.

Leyla Güven 2018 novemberében éhségsztrájkba kezdett a börtönben, hogy így tiltakozzon Abdullah Öcalan egykori PKK-vezér teljesen elszigetelt fogvatartási körülményei miatt. Tettét Öcalan hívei egyre szélesebb körben követték. Güvent 2019 januárjában egészségi állapotára hivatkozva szabadlábra helyezték, de folytatta az éhségsztrájkot. Végül, miután 2019 májusában Öcalan csaknem nyolc év elteltével ismét találkozhatott ügyvédeivel, felhívására hívei felhagytak az éhségsztrájkkal. (MTI, 

2020 rendkívüli év volt. A koronavírus-járvány és a nyomában egyre mélyülő gazdasági válság mindannyiunkat próbára tett, a kormány pedig ezt a súlyos válságot is arra használta, hogy tovább erősítse amúgy is példátlanul túlterjeszkedő hatalmát.

Az olvasóknak köszönhetően a 444 viszont nem csak túlélt, de erősödni is tudott. Öt új munkatárs érkezett, öt új blog, rendszeres podcast adás indult, elkészült a második Makró, új hírleveleink heti és napi rendszerességgel készülnek, és nem mellesleg: nőtt a látogatottságunk is.

Hogy stabil, kiszámítható keretek között tovább működhessen és bővülhessen az újság, 2021-ben új rendszert indítunk. Lesznek exkluzív cikkek, hírlevelek, és sok más előny.

Ünnepi ajánlatunkkal minden fizetős szolgáltatásunkat kipróbálhatod kedvezményes áron.

Csatlakozz, állj mellénk, legyél te is a 444 közösségének tagja és járulj hozzá a szabad magyar sajtó gyarapodásához!

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2020/12/21/terrorpropaganda-vadjaval-22-ev-bortonre-iteltek-egy-kurdbarat-kepviselonot-torokorszagban