Túlélőkészlet az ünnepekre: ezekből a gyógyszerekből mindenképp legyen otthon

https://cdn.penzcentrum.hu/upload/cimlapimg/K/karigyogyszer-20201221.jpg
Megosztás/Share

Ez az év javarészt az egészségmegőrzésről szólt, viszont az otthoni gyóyszerkészletek feltöltését a szokásos karácsony előtti rohanásban is hajlamos az ember elfelejteni, nemhogy 2020-ban. Az ünnepek alatt pedig még kellemetlenebb fej- vagy fogfájástól, gyomorsavtól, vagy epegörcsöktől szenvedni, főként mivel a patikák jó része zárva tart. A Pénzcentrum ezért összegyűjtötte, melyek azok a gyógyszerek, amelyekből még a héten érdemes feltölteni az otthoni készleteket.

A karácsony és az újév közeledtével nem csak az ajándékok és az élelmiszerek megvásárlására kell gondolni, legalább ilyen fontos a rendszeresen alkalmazott készítmények beszerzése, valamint – idén az ünnepnapok és hétvégék egybeesése miatt – a váratlan helyzetekre való felkészülés is. Ez minden évben így van, azonban 2020-ban különösen fontos, hogy felkészüljünk egy esetleges megbetegedésre. Egy feltöltött házipatikával bebiztosíthatjuk magunkat ez ellen is, illetve a reflux vagy egy váratlan fogfájás ellen is.

Az ünnepnapokon egy normál évben is felborul a hétköznapok megszokott rendje, különösen karácsony előtt. A teendők listája háromszor olyan hosszabb lesz, és az idei évben a járványügyi intézkedések nagyban megnehezítik az ügyintézést és a bevásárlást. Így nem csoda, ha az ember megfeledkezik arról, hogy fogytán van a fájdalomcsillapító, a vitaminok, vagy a görcsoldó.

Arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a krónikus betegek vényre kapható gyógyszerei időben fel kell íratni az orvossal és kiváltani. Ha pedig utazunk valahová az ünnepek alatt, akkor is vigyünk magunkkal a legszükségesebb gyógyszereinket. Az is megeshet, a töltöttkáposztával belakott vendégeknek nem tudunk adni egy savlekötő tablettát, vagy egy görcsoldót – erre is érdemes felkészülni. 

Milyen gyógyszerek legyenek otthon?

A lapunk által megkérdezett patikus azt mondta, hogy a házipatikából ebben az évben se hiányozhat a láz- és fájdalomcsillapító, a görcsoldó, a hasmenés elleni szerek – pl. széntabletta -, illetve az emésztéssegítők és gyomorégés elleni gyógyszerek. Nem szabad megfeledkezni továbbá a krónikus betegek által rendszeres szedett gyógyszerek, vagy fogamzásgátló szerek receptjének beszerzésére – legjobb telefonon keresztül e-receptet igényelni – és azokat kiváltani, nehogy az ünnepek alatt fogyjanak ki. 

Továbbá jó ha érdemes ellenőrizni a vitaminkészleteket, tartani otthon toroknyugtató tablettát, köptetőt, köhögéscsillapítót, orrcseppet, hogy csökkenteni tudjuk az influenzaszerű tüneteket. Az allergiások ne felejtsék el az allergiagyógyszereket, a szülők pedig azt, ha gyermeküknek van szüksége patikai készítményekre, akár tápszerre – hiszen a drogériák is zárva tartanak az ünnepek alatt. Tehát összefoglalva még egyszer:

 • láz- és fájdalomcsillapító,
 • görcsoldó
 • hasfogó (pl. széntabletta)
 • emésztéssegítő, savlekötő szerek

jó ha vannak otthon. Azt is érdemes ellenőrizni, hogy 

 • krónikus betegségekre szedett gyógyszer, allergiagyógyszer
 • fogamzásgátló
 • vitamin
 • gyógyteák
 • toroknyugtató, -fertőtlenítőtabletta
 • köptető, köhögéscsillapító
 • gyermekek számára adható gyógyszer, 
 • és tápszer készletek kitartanak-e az ünnepek alatt.

Viszont fontos, hogy az ünnepek során se kezdjen valaki gyógyszerfelhalmozásba, mert annak csak az a vége, hogy a lejárt szavatosságú gyógyszerek hulladkként végzik. Mielőtt még rohannánk a patikába feltölteni a készleteket, ellenőrizzük, mi van már eleve otthon – ez az első lépés. Reálisan gondoljuk át mire, és milyen mennyiségben lehet szükség. Írjunk listát, akárcsak a bevásárlás esetén. 

A legfontosabb tanácsok

A legfontosabb, hogy továbbra is figyeljünk oda a rendszeresen szedett gyógyszereinkre. Ha kifogyóban vannak, akkor ne hagyjuk az utolsó pillanatra a kiváltásukat, nehogy ne tudjuk őket időben beszerezni. Emellett a gyógyszerszedőknek oda kell figyelniük az italfogyasztásra is, ugyanis nem minden készítmény mellé biztonságos alkoholt inni, mert komoly problémákat okozhat. 

Ezentúl pedig a rendszeresen szedett gyógyszereink hatását nem csak az ételek és italok befolyásolhatják, hanem az akut problémákra szedett szerek is. A vény nélküli szerek vásárlásánál már a gyógyszertárban győződjünk meg arról, hogy olyan készítményeket használjunk, melyek nem lépnek kölcsönhatásba a már szedett gyógyszereinkkel. Ugyanez igaz a másoktól, vendégségben elfogadott gyógyszerre: olvassuk el a betegtájékoztatót!

Azt sem érdemes elfelejteni: ebben az időszakban különösen keresettek például az emésztést elősegítő szerek, gyomorsav csökkentő készítmények, epeműködésre ható készítmények, fájdalomcsillapítók, görcsoldók. Bár a patikák mindig készülnek az ünnepi időszakra, átmeneti hiány így is előfordulhat, azért érdemes telefonon érdeklődni, mielőtt vásárolni indulunk, illetve nem az utolsó pillanatban rohanni a gyógyszertárba. 

Az is fontos, hogy nem kell azonnal a gyógyszerekhez fordulni: például ha tudjuk, hogy bizonyos ételek, italok fogyasztása panaszokat okozhat, akkor figyeljünk oda az étkezésre, és előzzük meg a gondokat. 

Figyeljünk az adagolásra

A vény nélkül kapható szerek esetében sem érdemes egyszerűen a megszokásra hagyatkozni a szedésüket illetően. A megfelelő adagolásról kérhetünk tájékoztatást a gyógyszertárban, illetve olvassuk el a betegtájékoztatót. Ha keveset veszünk be a gyógyszerekből, akkor a tüneteink nem fognak elmúlni, maximum enyhülnek, ha pedig túl sokat, akkor mellékhatások jelentkezhetnek. 

Nagyon fontos megjegyezni, hogy ha az alkalmazási előiratnak megfelelően alkalmazzuk a gyógyszereket és a tüneteink nem javulnak, akkor forduljunk orvoshoz. Erre azért van szükség, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nem egy komolyabb betegség tünetét próbáljuk meg vény nélküli szerekkel kezelni sikertelenül

mondta el korábban Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai elnöke a Pénzcentrumnak.

A stresszt se hagyjuk ki a számításból

Hiába az öröm ás béke ünnepe, a karácsony rengeteg stresszel jár az ajándékok beszerzésével kezdve az utazgatáson át a sütés-főzésig számos tényező nehezíti az idegrendszer normál működését. Nem is beszélve arról a stresszről, amelyet maga a járványhelyzet okoz.
A Pénzcentrum novemberi, olvasóink körében végzett felméréséből az derült ki, hogy a válaszadók egyharmada mindent stressznek él meg, ami az ünnepekhez kapcsolódik. A zsúfolt üzleteket 13, a kiköltekezést 11, az ajándékvásárlást 9, a sütés-főzést 4, és a karácsonyi zenéket, valamint az utazgatást is csaknem 4-4 százalékuk éli meg a legnagyobb stresszként. 

Nem kell azonban rögtön nyugtatókhoz nyúlni: először is, ha tudjuk készüljünk fel a feszült helyzetekre lelkileg, vagy kerüljük el azokat, amennyire tudjuk. Ráadásul a gyógyszereken kívül számos más stresszcsökkentő megoldás is létezik, a mozgás, gyógynövényteák, vagy a meditáció is hatékony lehet. 

Gyógyszertárak, patikák ünnepi nyitvatartása

A karácsonyi ünnepek alatt az egészségügyi szolgáltatók, így a gyógyszertárak is ügyeleti rendnek megfelelően látnak el szolgálatot. December 24-én a pihenőnapokon is nyitva tartó gyógyszertárak nem a szokásos szombati/pihenőnapi munkarendjük szerint, hanem általában 12 óráig tartanak nyitva.

December 25-én, valamint 26-án kizárólag a 0-24 órás nyitva tartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást.

A korlátozások miatt azonban érdemes résen lenni, hiszen csak kivételes esetben tartózkodhatunk az utcán este 8 után. Természetesen ilyen kivételes eset lehet például egy epegörcs – de ilyenkor az ügyeletre érdemes menni, nem pedig patikába. Egy fejfájás miatt sem indulhatunk el az ügyeletes patikába este 8 után. 

December 31-én (csütörtökön) a szokásos hétköznapi nyitvatartás szerint, vagy rövidített nyitvatartás szerint 14 óráig lesznek nyitva a gyógyszertárak, míg január 1-jén kizárólag a 0-24 órás nyitva tartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást. Az ügyeleti, vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján lehet pontos és hiteles információt kapni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Megosztás/Share

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/tulelokeszlet-az-unnepekre-ezekbol-a-gyogyszerekbol-mindenkepp-legyen-otthon.1108032.html