Visszajöttek év végére a nyugdíjpénztárak

Megosztás/Share

A magyar nyugdíjpénztárak is nagyot hajráztak a novemberi elnökválasztást követő piaci felívelésben – írja a Portfolio, hozzátéve, hogy ennek köszönhetően a koronavírus miatti tavaszi veszteségeket év végére szinte mindegyik pénztári portfólió le tudta dolgozni, sőt, egész szép hozamokkal zárulhat az idei év.

  • Az év első kilenc hónapjában az önkéntes nyugdíjpénztárak kicsivel több mint 2 százalékos veszteséget szenvedtek el befektetéseiken.
  • A magánnyugdíjpénztárak esetében az első kilenc hónapban közel 4 százalékos volt a kezelt vagyonra vetített befektetési veszteség.

Még szeptember végén a nagyobb önkéntes pénztárak 35 portfóliójából mindössze 3 volt pluszban, a 32 mínuszban lévő portfólió közül pedig 3 volt még 5 százaléknál is nagyobb mínuszban. Év végére azonban fordult a kocka.

Sokat segített a pénztári portfólió teljesítményén a novemberi elnökválasztást követő piaci felívelés, amit csak tovább javítottak a kedvező vakcinahírek – hívja fel a figyelmet a szakportál. Olyannyira, hogy decemberre a nagyobb önkéntes pénztárak portfólióiból mindössze három maradt mínuszban hétfő reggelig, de azok is csak csekély veszteségben. A portfóliók közül a nagyobb kockázatot vállaló növekedési és lendület portfóliók hozama a legkiemelkedőbb, többségükben 3-5 százalék közötti nyereséggel, miközben pár hónapja ugyanezeknél még 4-6 százalék körüli mínuszokat láthattunk, de az alacsonyabb kockázati szinten mozgó portfóliók többségének teljesítménye is pluszba váltott év végére (0-2 százalék).

A magán-nyugdíjpénztári portfóliók számai is azt mutatják, hogy sikerült talpra állniuk év végére, itt azonban a legjobb hozamok 2,5 százalékiig mennek el a Portfolio összefoglalója szerint.

Le kéne bontani, és romjaiból újraépíteni a teljes nyugdíjrendszert

Közel 300 ezer szegénységi küszöb alatt élő nyugdíjas tarthatatlan helyzete elég-e ahhoz, hogy a kormány belevágjon egy reformba?

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/gazdasag/2020/12/21/visszajottek_ev_vegere_a_nyugdijpenztarak/