45,7 milliárd az adósság, az Orvostechnikai Szövetség a kormány segítségét kéri

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=bbd28fd9-d9cb-4541-9840-46ab7a85d959
Megosztás/Share

Arra kérik a döntéshozókat, hogy fizessék ki a kórházak 45,7 milliárdos adósságát.

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) keddi közleményében arra kéri a kormányt, hogy mielőbb intézkedjen az egészségügyi intézmények lejárt tartozásainak kifizetéséről. A Magyar Államkincstár adatai szerint november végén 45,7 milliárd forint volt az egészségügyi intézményrendszer lejárt adóssága.

Mint az OSZ írta:

A Covid-19 pandémia minden gazdasági szereplőt hátrányosan érintett. A kórházak felkészítése a járványra és ennek keretében az elektív műtétek jelentős részének elhalasztása, azaz az ellátás visszafogása, a kórházi beszállító vállalkozások forgalmát is jelentős mértékben csökkentette”.

Ez, illetve a fentebb említett tartozás az OSZ szerint “súlyos gazdálkodási nehézséget okoz annak a csaknem négy és félezer, szinte kivétel nélkül mikro-, kis- és közepes vállalkozásnak, amelyek – az egészségügyi dolgozók önfeláldozó munkája mellett – eszközeikkel és szolgáltatásaikkal biztosítják a gyógyítás feltételeit és a magyar egészségügy működőképességét”.

A közlemény úgy folytatódik, a cégek mindent megtettek azért, hogy a nehézségek ellenére megtartsák több tízezer munkavállalójukat. “Ugyanakkor a jelenlegi helyzet már sokuk számára tarthatatlan”.

A járványhelyzetben elengedhetetlenül fontos az egészségügy folyamatos és magas szintű működésének biztosítása. A mielőbbi és teljes adósságrendezésre a betegellátás biztonsága és a beszállító vállalkozások működőképességének fenntartása érdekében is szükség van – zárta sorait az Orvostechnikai Szövetség.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201222_orvostechnikai_szovetseg_kormany_korhaz_adossag_egeszsegugy#rss