A legjobb spanyol gasztronómiai könyvet magyar szerző jegyzi

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=d1839e30-2983-41cd-bc9e-43835a7f25b7
Megosztás/Share

Spanyolország legrégebbi és nemzetközileg is legjelentősebb, kiemelt gasztronómiai lapja, a Club de Gourmets díját érdemelte ki a Barcelonában élő Nagy Zoltán.

A magyar származású borszakíró ma az ibériai ország egyik legnépszerűbb borajánlója és borversenyek bírálója. Teljesítménye nemcsak a neten szinte utolérhetetlen, hanem jelenléte és aktivitása a spanyol borrégiókban is jelentős. Öt év alatt 10 ezer bort kóstolt és kóstoltatott. Ismertség tekintetében azoknak a magyaroknak a nyomdokain halad, akik Spanyolországban szereztek hírnevet.       

hvg.hu: A Club de Gourmets-díjat az angolul és spanyolul is megjelent, tavaly pedig  a makaói Nemzetközi Könyvvásáron a drinks writing kategóriában 2. díjat nyert Boroskupák királynői című könyvéért kapta. Valójában mi is ez a mostani díj?

N.Z.: A spanyol címmel Reinas de Copas kapta, pontosabban kapja 2021-ben Spanyolország legjobb gasztronómiai könyve díjat az 1976-ban alapított madridi Gourmets Csoport lapjától. A gasztronómiai, illetve borászati és utazási tematikában úttörő szerepet vállaló havilap immár 10. alkalommal ítéli oda a szakmai jelölések és az olvasók véleménye alapján a különböző kategóriák képviselőinek a díjakat, így a legjobb séfnek, étteremvezetőnek, sommeliernek, kommunikátornak, könyvírónak, étteremnek, szállodának, üzletnek, terméknek. A díjak hivatalos átadására a 34. madridi Salón Gourmets-en kerül sor 2021 júniusában. A Salón Gourmets csúcskategóriás élelmiszer és ital termékekkel foglalkozó egyik legfontosabb európai vásár és kiállítás.  

hvg.hu: Hogy fogadta a női borászokról szóló könyve újabb elismerését?

N.Z.: Ez volt a legjobb hír 2020-ban. Meglepett, hogy Katalónián kívül az emberek értékelik a munkámat, és azt hogy értéket adok a spanyolországi borkultúrának.

© vinetur

hvg.hu: Milyen tervek foglalkoztatják?

N.Z.: Ami engem érdekel és foglalkoztat az, hogy meg tudjam értetni az emberekkel: a bor kultúra, és mindig élvezettel, de mértékkel kell fogyasztani. Semmi alapja az egyik spanyol hírcsatorna néhány napja szárnyra kelt állításának, miszerint a legfogyasztottabb drog Spanyolországban a bor.

hvg.hu: Várható új könyve?

N.Z.: Igen majdnem kész, de mert ez a borecetről szól, ami még nem annyira ismert általánosan, egyelőre kiadóra vár. Jó lenne, ha 2021-ben megjelenhetne. Bízom benne.

hvg.hu: Mit hozott önnek 2020 a mostani díjon kívül?

N.Z.: A koronavírus járvány miatt semmi jót, rengeteg problémát, ahogy mindenki másnak. Hiszen a veszélyhelyzet a borturizmust – amivel az írás mellett foglalkozom – is jelentősen érintette Katalóniában és egész Spanyolországban. Viszont jutott időm pihenni, és kidolgozni egy új projektet: dokumentumfilmet készítek a Boroskupák királynői c. könyvemből. Remélem, erre hamarosan lehetőségem is lesz. 

hvg.hu: Hogyan várja 2021-et?

N.Z.: Mivel nem utazhatunk, és jobb korlátozni a mozgást, Barcelonában maradok egy barátom házában, finom ételeket, s borokat kóstolunk majd, és gondolom, filmeket nézünk. Bízom abban, minél előbb újra szabadon utazhatunk majd, ha megnyitják a határokat, s újra találkozhatunk a Fiesta de Vinón, a spanyol borok budapesti ünnepén, mint 2019 tavaszán.

Nagy Zoltán jövő tavasszal ismét találkozhat budapesti kolleganőjével, Szabó Edit borszakíróval is, aki a hazai borásznőkről írt könyvet, Gyengébb?Nem! címmel, és hagyományt teremtett a nagyszabású budapesti nőnapi borkóstoló rendezvényekkel. 2020 neki is szép elismerést hozott, a legilletékesebb, a borász szakma részéről, hiszen neki adományozták a Borászok Barátja díjat

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/elet/20201222_Magyar_borszakiro_sikere#rss