Az FSZB szerint Navalnij senkit sem buktatott le, csak provokál

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=851df3e5-3b17-40f6-8a00-a3343ee24a00
Megosztás/Share

Az augusztusban megmérgezett orosz ellenzéki politikus azt állítja, lebuktatta az életére törő különítmény egyik tagját, aki ezt ráadásul maga vallotta be. Az orosz nemzetbiztonság szerint erről szó sincs.

Külföldi titkosszolgálatok segítségével megvalósított provokáció az Alekszej Navalnij ellenzéki blogger úgynevezett oknyomozása novicsok idegméreggel történt állítólagos megmérgezéséről – közölték a TASZSZ orosz hírügynökséggel hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtóosztályán.

A Der Spiegel című német hírmagazin portálján aznap közölt beszámoló szerint véletlenül beismerte tettét a Navalnij elleni mérgezéses merényletet végrehajtó orosz titkosszolgálati különítmény egyik tagja. A vegyész szakember a magát telefonon kormányzati embernek kiadó orosz ellenzéki politikusnak beszélt a félresikerült műveletről.

Eszerint Navalnij szervezetébe úgy juttatták be az életének kioltására szolgáló anyagot, hogy a szállodában bekenték vele alsónadrágjának belső részét. A szibériai kampánykörúton tartózkodó politikus az elkövetők elemzése alapján azért élte túl a támadást, mert időben kényszerleszállást hajtott végre a repülőgép, amelyen utazott, amikor a méreg hatni kezdett.

Az FSZB szerint a Navalnij által az interneten közreadott állítólagos oknyomozás kitervelt provokáció, amely a biztonsági szolgálat és munkatársainak lejáratását célozta, és nem valósulhatott volna meg külföldi titkosszolgálatok szervezési és technikai támogatása nélkül. Az FSZB szerint a Navalnij által közzétett, az egyik munkatársukkal készült videofelvétel hamisítvány, olyan titkosszolgálati fogás, amelyet korábban is alkalmaztak oroszellenes akciókban, és amely kizárja, hogy meg lehessen állapítani a beszélgetés valódi résztvevőinek kilétét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön, éves sajtótájékoztatóján „az amerikai titkosszolgálati anyagok legalizálásának” nevezte azt a nemzetközi újságírói oknyomozást, amely arra az eredményre jutott, hogy Navalnijt az FSZB emberei mérgezték meg.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20201222_nav#rss