Fel kell készülnünk az újabb mutáns koronavírusokra

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/o/l/t/oltas-koronavirus-jarvany-389552.jpg
Megosztás/Share
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Nem hiszem, hogy az utazási tiltások ezen a ponton segítenek megelőzni a mutáns vírustörzs megérkezését az Egyesült Államokba

– vélekedett a szakember a CNBC-nek, és azt is hozzátette, szerinte a következő 3-4 hétben a járvány nem csitul, eléri csúcsát, aztán a fertőzések száma elkezd csökkenni, ahogy az oltásokat elkezdik beadni.

A napokban Nagy-Britanniában felfedezett, egyes kutatások szerint 50-70 százalékkal fertőzőbb mutáns koronavírustörzs miatt az Egyesült Királyság újra szigorú korlátozásokat vezet be, a karácsonyi családi összejöveteleket is betiltották. Ugyanakkor eddig nincs jele annak, hogy az új törzs miatt romlott volna a járványhelyzet a briteknél.

Gottlieb szerint ahogy a vírus terjed a világban, egyre többször fogunk találkozni mutációval, ezért kell a lakosságnak felvennie az oltást, és véget vetni a fertőzéseknek.

Minél több fertőzött van, annál nagyobb az esélye az újabb mutációknak.

A szakember szerint a vakcinákat is hozzá kell majd igazítani a mutációkhoz. A vírus felszínén lévő fehérjék megváltozhatnak a mutációkkal úgy is, hogy az oltás vagy a korábban szerzett immunitás hatástalan lesz az új változattal szemben. Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy ez megtörtént volna, de idővel előfordulhat, hogy valamilyen szinten rontja a megszerzett immunitás vagy az oltás hatékonyságát a mutáció – vélekedett Gottlieb.

A címlapkép forrása: Getty Images. 

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/global/20201222/fel-kell-keszulnunk-az-ujabb-mutans-koronavirusokra-462788