Gulyás Gergely: túl vagyunk a járvány csúcspontján

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/g/u/l/gulyas-gergely-421484.jpg
Megosztás/Share
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Meddig marad 5% a lakásáfa?

2022. december 31-ig kell építési engedélyt szerezni, és 2026 végéig kell befejezni az építést. Rozsdaövezeteknél ilyen megkötés nem lesz – mondta.

A felújítási támogatásokról van szó

Mindig legfeljebb 50% az állami támogatás, tehát a 6 millióból legfeljebb 3-at kaphatnak meg vissza nem térítendő támogatásként a gyerekes családok – mondta Gulyás.

Az új intézkedések alkalmasak rá, hogy a nehéz helyzetben levők plusz forrásokhoz jussanak, az embereknél pedig a munkahelyek megtartása a fontos – mondta. Szerinte ma 4,5 millióan dolgoznak majdnem, és ez fontos eredmény – mondta Gulyás.

Kezdődnek a kérdések.

Az iparűzési adó felére csökkentéséről beszélt

Szerinte erre azért volt szükség, mert 150 milliárd forint marad a nehéz helyzetű kis- és közepes vállalatoknál. Az önkormányzatok 2011-ben 460 milliárd forinthoz jutottak, 2019-ben ez majdnem 800 milliárd volt. A következő évre vonatkozó kormányzati döntés azt eredményezi, hogy 2018-as támogatási szinten még mindig részesednek az önkormányzatok, a 2011-es állapothoz képest így is 50%-kal magasabb lesz az önkormányzatok bevétele. 25 ezer fő alatt automatikus lesz a támogatás, nagyobb önkormányzatok esetén is van nyitottság – mondta. Gulyás elmondása szerint nem szeretnék, ha ez pártpolitikai alapon történne. “Közös érdeke a magyar államnak, hogy a vállalkozások ezt a nehéz időszakot a lehető legnagyobb mértékben élják túl” – mondta.

A gazdaságvédelmi itnézkedésekről beszélt

A hiteltörlesztési moratórium szerint mindenkinek van lehetősége moratóriumot kérni továbbra is, aki 2020 március 18-a előtt vett fel hitelt. Jelenleg másfél millió család veszi igénybe, ez a telje shitelállomány 54%-át, 3400 milliárdot érint. Elmondása szerint ez fontos, mert ez az összeg a gazdaságban marad, azaz lehetőséget teremt arra, hogy tőkét vonjunk be a gazdaságba.

987 ezer vállalkozó jogosult arra, hogy éljen vele, és 48,5%-uk élt is vele eddig. Ez a teljes hitelállomány 41,7%-a, összesen 4300 milliárd forint összegű hitelállományra áll fenn a törlesztési a moratórium. Elmondása szerint a bankok nem örülnek ennek a döntésnek – de elmondása szerint lényegtelen, hogy a bankok milyen tájékoztatókat küldtek, a kormány döntése óta ezek hatályukat veszítették.

December 27-én kezdődik az oltás

A Dél-pesti Centrumkórházban – mondta Gulyás. Első körben 5500 vakcina érkezik. Előnyt élveznek a COVID-centrumok dolgozói. Remélhetőleg a Pfizer vakcinájából már a december 27-ét követő napokban érkezik további szállítmány. Elmondása szerint mindenkivel tárgyal a kormány, Kínából is jelentős szállítmányokat kapunk. Hatékony, engedélyezett vakcina álljon rendelkezésre, ez a cél.

Gulyás arra kér mindenkit, hogy aki szeretne részt venni az oltásban, mindenki regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Eddig 300 ezren tették ezt meg.

Csak kizárólag engedélyezett és ellenőrzött vakcinával lehet oltani.

17,5 millió oltóanyagot kötöttünk eddig le – mondta.

Túl vagyunk a második hullám tetőzésén

Mondta Gulyás a fertőzésszámokat látva, és remélhetőleg a halálozások száma is csökken 8-10 nap múlva. Elmondása szerint a kormány továbbra is legalább január 11-ig fenntartja az intézkedéseket, és mindenkit arra kér, hogy ezeket a szabályokat tartsa be. Gulyás szerint a fegyelmezettség, ahogy eddig az állampolgárok betartották az intézkedéseket, segített túllendülni a tetőponton.

Egy estére indokolt kivételt tenni

Mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, ezért szentestére felfüggesztik a kijárási tilalmat, 25-én este viszont már kijárási tilalom lesz. A 14 év alatti gyerekek nem számítanak bele a 10 fő szerinti keretbe. A kormány gyors döntést kellett, hogy hozzon az Egyesült Királyság ügyében, és az a döntés született, hogy tegnap éjféltől már nem jöhetnek gépek. Egyelőre nehéz felmérni a veszélyességét a brit vírusmutációnak. Az első hírek szerint a kifejlesztett vakcinák hatékonyak ez ellen – mondta.

Perceken belül élőben beszél Gulyás Gergely

Tegnap döntött a kormány a kijárási tilalom ideiglenes megszüntetéséről december 24-re, vélhetően erről is szó lesz Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatóján. Az idei utolsó kormányinfó rendhagyó módon kedden 10:30-kor kezdődik, élőben tudósítunk róla.

Az operatív törzs sajtótájékoztatója ma 13:00 órakor kezdődik.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán 

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201222/gulyas-gergely-tul-vagyunk-a-jarvany-csucspontjan-462830