Gulyás Gergely: Túlvagyunk a csúcsponton fertőzésekben

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=64c56090-7ac2-4901-951b-fb9ae023b4f7
Megosztás/Share

Várhatóan az ünnepek előtti utolsó kérdezz-feleleket tartja meg Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely.

Cikkünk frissül.

“A kormány úgy ítélte meg, egy estére indokolt kivételt tenni” a kijárási tilalommal kapcsolatban – hangzott el az év valószínűleg utolsó kormányinfóján Gulyás Gergelytől, aki szerint a számok nem indokolják az ünnepi lazításokat.

Gulyás szerint fordulat következett Magyarországon a fertőzés terjedésében, és túlvagyunk a csúcsponton. “Ez remélhetőleg azt jelenti, hogy az elhalálozások száma is követi a fertőzöttek számában bekövetkezett csökkenést” – mondta, hozzátéve, hogy a fertőzési adat Európában is a legjobbak közé tartozik.

Pillanatnyilag 5500 Magyarországra érkező vakcináról tud a kormány, ezt a leginkább rászorulók közt osztják szét, december 27. után remélhetőleg újabb Pfizer-szállítmányok érkeznek Magyarországra, közben a kormány reménykedik a kínai vakcinák engedélyezésében is.

A vakcinaregisztrációs oldalra több, mint 300 ezren regisztráltak eddig, Gulyás arra kért mindenkit, látogasson el az oldalra, és töltse ki.

A a koronavírus miatt hozott hiteltörlesztési moratóriumot a miniszter adatai szerint másfél millió család fogja igénybe venni. Aki az eddigit fenn akarja tartani, semmit nem kell tennie.

A hvg.hu az alábbi kérdéseket küldte el:

  • Milyen adatok alapján döntöttek arról, hogy felfüggesztik a kijárási korlátozást szenteste?
  • Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken a Kossuth Rádióban azt mondta, kis karácsonnyal kell számolni, december 25-26-án le kell mondani a rokonlátogatásról. Erre a két napra miért nem tartottak indokoltnak szigorúbb lépéseket?
  • A miniszterelnök azt mondta, jövő év végéig fennmarad a járványügyi készültség. Ez mit jelent pontosan, milyen szabályok élnek majd jövő év végéig? (Arra kell számítani, mint ami nyáron volt?)
  • A Norvég Alap pályázatait ki fogja elbírálni?
  • Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a kis- és középvállalkozások számára megfelezi a helyi iparűzési adót. Ez a 2021-ben teljesítendő adóbevételekre vonatkozik? Hol és milyen metódussal húzzák meg a határt a felezéssel érintett vállalkozások és a nem érintettek között?
  • A kormány felülírja az önkormányzatok hatályos adórendeleteit?
  • A kiszámított, befizetendő összeget felezik vagy az iparűzési adó kulcsát?
  • Az önkormányzatoknak mekkora kiesést okoz ez? Mi alapján számíthatnak kompenzációra?
Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201222_kormanyinfo#rss