Gulyás: Lesznek olyan szabályok, amelyek különbséget tesznek beoltottak és beoltatlanok között

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=c63125ee-c3b3-4e72-a21f-2689c6b75b99
Megosztás/Share

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az oltási könyv az útlevél és a személyi igazolvány mellett fontos okirat lesz a tömeges oltást követő hónapokban.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Számos kérdést tettek fel az újságírók – kényszerűen írásban – a kormányinfót tartó Gulyás Gergelynek a koronavírus-vakcinákról. A hvg.hu egyebek mellett azt kérdezte a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, elképzelhetőnek tart-e a kormány olyan szabályozást, amely az alapján tesz különbséget az emberek között, hogy be vannak-e már oltva. Előírhatják-e esetleg a mozik, a színházak vagy a fesztiválszervezők, hogy hozzájuk csak már beoltott vendégek mehetnek?

Egészen biztos, hogy lesznek ilyen szabályok, nemcsak Magyarországon, hanem Európában mindenütt”

– jelentette ki Gulyás, aki szerint az oltási könyv az útlevél és a személyi igazolvány mellett fontos okirat lesz a tömeges oltást követő hónapokban. Megjegyezte: majdnem biztos, hogy légitársaságok is előírnak majd ilyen szabályokat.

Az RTL Klub is hasonló témában kérdezte a minisztert, ők arra voltak kíváncsiak, készül-e a kormány kötelezővé tenni az egészségügyi dolgozók számára a vakcina felvételét. „Önkéntes és ingyenes oltásban gondolkodunk, elképzelhetetlennek tartom, hogy valakit erőszakkal oltsunk be” – közölte Gulyás. Hozzátette, hogy

az egészségügyben dolgozóknak többszörösen ajánlott a részvétel az oltóprogramban, még akár ehhez konzekvenciákat is lehet fűzni, de senkit erőszakkal beoltani Magyarországon nem fogunk, és szerintem nem is lehet”.

A csatorna azt is tudni szerette volna, hogy az egészségügyi dolgozóknak hány százaléka kéri várhatóan az oltást. Erre Gulyás úgy felelt: ez jelenleg a „jóslás és jövendőmondás körébe tartozó kérdés”.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201222_gulyas_gergely_kormanyinfo_koronavirus_vedooltas_egeszsegugy#rss