Koronavírus: a harmadik negyedévben is nőtt a francia államadósság

Megosztás/Share
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Az INSEE francia statisztikai hivatal honlapjára kedden felkerült adatok szerint az államadósság 2670 milliárd euró volt szeptember végén. Ez 36,1 milliárd euró növekedés a második negyedévivel szemben, amikor az államadósság rekordösszeggel, 199,9 milliárd euróval emelkedett a megelőző negyedévvel összevetve.

Az idei harmadik negyedév végén az államadósság a hazai össztermék (GDP) 116,4 százaléka volt a negyedévvel korábbi 114,1 százalék után. Bruno Le Maire pénzügyminiszter december közepén azt mondta, hogy az államadósság az idei év végén a GDP 120 százaléka lesz, jövőre pedig a hazai össztermék 122,4 százalékára nő.

A pénzügyminiszter akkor arról is beszélt, hogy az idei GDP 11 százalékkal csökken, jövőre várhatóan 6 százalékkal nő. A miniszter előrejelzése borúlátóbb a gazdasági elemző intézetek becslésénél, amelyek kisebb, 9 százalékos zsugorodásra számítanak 2020-ra. A járvány kezdete óta a francia kormány már csaknem 500 milliárd euró gyorssegélyt nyújtott a gazdaságnak.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/global/20201222/koronavirus-a-harmadik-negyedevben-is-nott-a-francia-allamadossag-462862