Koronavírus: ez vár arra, aki idén kórházban tölti a karácsonyt

https://cdn.hellovidek.hu/images/site/articles/lead/2020/12/1608623216-ugKm3c8TX_md.jpg
Megosztás/Share

Minden követ megmozgat a kórházakban dolgozó egészségügyi személyzet azért, hogy az intézményekben gyógyuló betegeknek minél meghittebbé tegyék az ünnepet. Adventi koszorút, gyertyákat tesznek ki, illetve karácsonyfát állítanak azért, hogy szebbé varázsolják a pácienseknek az ünnepi időszakot. A betegek egyházi személyektől, sok esetben pszichológustól is segítséget kérhetnek, a haldoklóktól pedig a látogatási tilalom ellenére is elbúcsúzhatnak a hozzátartozók, írja a Magyar Nemzet.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Koronavírus-ellátó központjában az egészségügyi személyzet vállalta, hogy internetes kapcsolatot hoznak létre az intézmény informatikai eszközei­nek használatával, hogy legalább karácsonykor személyes kapcsolat jöhessen létre a páciensek és hozzátartozóik között, hiszen a Covid-osztályon csak a nagyon súlyos betegeket lehet látogatni. Mint írják:

az ilyen, dátumhoz köthető ünnepek különösen fontosak az olyan beteg embertársainknak, akik valóban nem tudhatják, hány közös ünnepet tudnak még eltölteni szeretteikkel.

A súlyos onkológiai betegekre különösen igaz ez a megállapítás, és ilyenkor a kezelőszemélyzet is érzi, hogy nagyon fontos a betegeknek az ünnep megélése.

Karácsonykor nagyon ritka kivételtől eltekintve nincsenek kezelések, így a kórházban csak azok a betegek maradnak, akiknek a hazabocsátása egészségügyi okokból nem lehetséges vagy a szerető családi háttér nem áll rendelkezésre. Minden kórházi osztályon, onkológiai osztályon próbálják a körülményeket ilyenkor egy kicsit ünnepibbé tenni, gyakorlatilag mindenhol van karácsonyfa, szaloncukor vagy más apró kedvesség.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ tájékoztatott arról is, hogy

Nem koronavírusos haldoklók esetében az időt nem szokták korlátozni, persze vannak olyan időszakok, amikor nem lehetnek jelen látogatók, ilyen a vizit és az invazív beavatkozások. Haldokló daganatos betegek esetében ugyanis teljesen természetes, hogy a közvetlen hozzátartozók az utolsó órákat, néhány napot a beteg mellett tölthessék. A járványügyi szabályokat a hozzátartozóknak természetesen ugyanúgy be kell tartaniuk.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hellovidek.hu/otthon/2020/12/22/koronavirus-ez-var-arra-aki-iden-korhazban-tolti-a-karacsonyt