Koronavírus ide, válság oda, 2021-ben nem lesz gond az államadósság finanszírozásával

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/p/a/r/parlament-orban-viktor-szavaz-koltsegvetes-allam-jarvany-koronavirus-421396.jpg
Megosztás/Share
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Annak következtében, hogy más országokban is elszállt a költségvetési hiány a koronavírus-járvány miatt, így kevésbé csúnya a magyar bizonyítvány, de a magas deficit igen komoly megoldandó probléma elé állítja a kormányt. Mély gödörből kell majd kimászni – állapította meg a Portfolio legutóbbi podcast adásában Virovácz Péter, az ING szakembere az idei költségvetés kapcsán.

Így az év végén érdemes azt kiemelni, hogy a járvány első hulláma során igyekezett a kormány óvatosan haladni a költségvetési kiadásnövelés területén, főleg ha más európai országokhoz hasonlítjuk a kormányzati reakciót – értékelte a 2020-as folyamatokat Weinhardt Attila, a Portfolio elemzője. Majd ahogy láttuk a járvány kibontakozását, mélységét, főleg annak fényében, hogy a második hullám minden korábbi elképzelést felülmúlt, a realitások arra késztették a kormányt, hogy aktívan költenie kell. Másrészt nyilván az egészségügyi rendszer feszültségeiről sem szabad megfeledkezni, rendezni kellett a béreket ilyen feszült helyzetben, ekkora terhelés mellett – emlékezett vissza lapunk szakértője.

Amiről még szó van a podcast adásban:

  • 1 év alatt 10 évnyi adósságcsökkentés eredménye tűnik el a mostani járvány hatására.
  • W alakú gazdasági kilábalás vár Magyarország. A negyedik negyedévben várhatóan megint visszaesik a gazdasági teljesítmény, és ez átnyúlhat a jövő év első hónapjaira is.
  • Az új makrogazdasági pálya alapvetően módosítja a jövő évi költségvetést.
  • Emellett az egészségügyi többletkiadásokról sem szabad megfeledkezni 2021-ben, például a tömeges oltás állami költségéről. Egy átlagos 25 dolláros vakcina árral számolva 150 milliárd forintos kiadási tétel adódik.
  • Harmadrészt, ami meghatározza a 2021-es büdzséfolyamatokat: a vírus miatt és a vírustól függetlenül is van egy gazdasági növekedést támogató költekezési kényszer a kormányon. És ne feledjük, egy évvel leszünk a 2022-es választások előtt.
  • Sokat elárul a következő év kilátásairól, hogy még a jelentősnek ígérkező stimulus (lakásáfa, lakásfelújítási támogatás, kedvezményes hitelprogramok) mellett is csak egy átlagosnak mondható GDP-növekedést fogunk látni jövőre. A kormány is 3,5%-os gazdasági növekedést vár jövőre.
  • Viszont fontos leszögezni, hogy ez egy reális makrogazdasági pálya. Kicsit talán még konzervatívan is becsüli a jövő évet a Pénzügyminisztérium.
  • Eközben jelentős tartalékképzés valósult meg az idei év végére (nemzetközi kötvénykibocsátásból, nagybani állampapírpiacról), és a jegybanknak is van még mozgástere a kötvényvásárlásra, így jövőre nem lesz gond a hiány finanszírozásával az elemzők szerint.

Értesülj elsőként a Portfolio új podcast adásairól, iratkozz fel Spotify és iTunes csatornánkra!

Címlapkép: Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Orbán Viktor miniszterelnök, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (középen j-b) szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 15-én. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/podcast/20201222/koronavirus-ide-valsag-oda-2021-ben-nem-lesz-gond-az-allamadossag-finanszirozasaval-462776