Koronavírus: részletek a Magyarországra érkezõ vakcináról

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/24/6024/article_320.jpg
Megosztás/Share

Koronavírus: az idei lesz a mentők legnehezebb karácsonya – kattintson!

Az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcinából fejenként 2 dózisra van szükség ahhoz, hogy kialakuljon afertőzéselleni teljes védelem. A második adag beadását követő 7. napon már védettek leszünk. Járványügyi szempontból azonban a sikeres küzdelemhez az is kell, hogy a lakosság nagy részét, legalább 60 százalékát immunizálják – emelte ki a tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Az oltás egyébként az első vizsgálatok alapján a vírus Nagy-Britanniában felfedezett új, erőteljesebben terjedő változata ellen is véd.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag, koronavírus operatív törzsA két ünnep között megérkezik Magyarországra az első mintegy 5000 adag.
Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Kiket és hogyan oltanak?

Az első szállítmány még csak jelképes lesz, így a hétvégén még csak mintegy 5 ezer egészségügyi dolgozó koronavírus elleni vakcinálása indulhat meg. A második dózist 3 héttel később kapják meg. A teljes személyzet beoltása több hetet is igénybe vesz majd – ismertette Müller Cecília.

A vakcinát egyébként felkar izomzatába adják be, és minden esetben az oltó orvos dönt az adott személy olthatóságáról. A szakembernek ugyanis a javallatok figyelembe vétele mellett mérlegelnie kell az egyéni kockázatokat is. Közben már több 300 ezren regisztráltak az erre a célre létrehozott oldalon, de postai úton is már sokan jelezték az oltás iránti igényüket.

Az óvatosság továbbra is fontos

A tájékoztatón a tisztifőorvos kiemelte, hogy bár nagy az öröm a vakcina érkezése miatt, a koronavírus-járvány lelassításában továbbra is fontos szerepet játszanak a korábban már bevezetett intézkedések. A szakember azt ajánlja, hogy az ünnepek alatt is a lehető legkevesebb emberrel találkozzunk, és tartsuk be az előírásokat.

Kárpátalján már megjelent a mutálódott koronavírus – a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_reszletek_a_magyarorszagra_erkezo_vakcinarol/20201222132405