Korrigálhatnak a piacok a tegnapi esés után

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/b/e/a/bear-421402.jpg
Megosztás/Share
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Kialakult a Waberer’s új tulajdonosi struktúrája

A nemrég lezajlott adásvételi szerződés mentén kialakult a Waberer’s új tulajdonosi szerkezete. Miután értékesített a Waberer’s  részvényeire vonatkozó vételi opciós jogából 41 százalékot az Indotek Group, az új tulajdonosi szerkezet a következőként alakul: 30,99 százalékos részesedéssel rendelkezik mostantól a cégben a Trevelin, az MHB 21 százalékot, a High Yield 20 százalékot birtokol a vállalatból, míg az egyéb intézményi és magánszemély befektetők, illetve a saját részvények állománya 28,01 százalékot tesz ki.

Tovább a cikkhez

Remek nyitás a magyar tőzsdén

A tegnapi kimondottan borús hangulatban alakuló kereskedés után pozitívan nyitott ma a magyar tőzsde, a BUX jelenleg 0,9 százalékos pluszon áll. Mindegyik hazai blue chip jól kezdi a napot, a Mol 1,1, a Richter 0,4, a Magyar Telekom pedig 0,8 százalékos pluszban van, az emelkedést a tegnap megütött OTP vezeti, jelenleg 1,15 százalékos a plusz a nagybank papírjánál.

A korrekció mellett az is magyarázhatja a remek nyitást, hogy kimondottan pozitív hírek érkeztek koronavírus-fronton, nagyon régen volt olyan alacsony az új megbetegedések száma, mint tegnap – 1238 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést. Emellett az is bizakodásra adhat okot, hogy az Európai Bizottság hétfő este engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalomba hozatalát, így már a napokban elkezdődhet az oltás a Pfizer vakcinájával Magyarországon.

Enyhe emelkedéssel nyithat Európa

  • Felemás hangulat uralkodott hétfőn az amerikai piacokon, egyedül a Dow tudott 0,1 százalékkal feljebb kerülni a vezető részvényindexek közül, az S&P 500 és a Nasdaq kicsivel a pénteki záróértékük alatt fejezték be a kereskedést.  Eleinte az Európában kialakult, rendkívül rossz nemzetközi légkör nyomta rá a bélyegét a napra. A záráshoz közeledve azonban javult a helyzet, ez leginkább annak volt köszönhető, hogy az amerikai pénzügyminiszter bejelentette, hogy már a jövő héten kiküldhetik az amerikai állampolgároknak járó 600 dolláros csekket, miután még a hétvégén sikerült megegyezni a stimulus részleteiről. Tegnap volt egyébként a Tesla nagy napja is, az S&P 500 Indexbe való bekerülést 6,5 százalékos eséssel „ünnepelte” az elektromosautó-gyártó részvénye.

  • Az új, sokkal fertőzőbb koronavírus-törzs megjelenésének hírére rosszul reagáltak az ázsiai piacok, mindegyik fontosabb vezető index lejjebb került a mai kereskedésben. A dél-koreai Kospi 0,4 százalékkal került lejjebb, hasonló csökkenést mutatott a japán Nikkei is, továbbá 0,9 százalékot esett az ausztrál börze.. A shanghaji börze 0,2 százalékkal került lejjebb, a Hong Kong-i tőzsde pénteki záróértéke környékén fejezte be a kereskedést.

  • A határidős amerikai indexek lejjebb kerültek, a DAX pedig tegnapi záróértéke körül kezdheti a kereskedést a határidős index állása alapján.

  • Gazdasági adatok szempontjából itthon az ÁKK három hónapos diszkont-kincstárjegy aukciójára lesz érdemes figyelni, míg Németországban a Gfk szokásos decemberi hangulatindexét teszik közzé, ezen kívül megismerjük a harmadik negyedéves felülvizsgált amerikai GDP-t is.
  • Az olaj árfolyama csökken a mai kereskedésben, a februári határidős WTI árfolyama 2,24 százalékkal került lejjebb hordónként 46,8 dollárra, míg az arany árfolyamában érdemleges elmozdulást nem láthatunk, jelenleg 1876,11 dollárt kell fizetni egy uncia aranyért.
  • A forint enyhe gyengülés jeleit mutatja, jelenleg 360 forint 51 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 294 forint 96 filléres szinten állnak a jegyzések. Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Hollywoodba illő befektetési sztorik és egy kaotikus nap története: Ilyen volt, amikor negatív lett

Áprilisban olyan esemény történt, amire még valószínűleg évekig, ha nem évtizedekig fognak emlékezni a befektetők, egy rövid időre negatívvá vált az olaj ára. Ez nem csak egy ritka esemény volt, hanem olyasmi, ami azelőtt még soha nem fordult elő az olaj történelmében, így valószínűleg tankönyvi példa is lehet arra, hogy a tőzsdéken valóban bármi előfordulhat. Egyeseknek ez volt élete napja és olyan nyereséget értek el pár óra alatt, amiről a legtöbben csak álmodoznak, de olyanok is voltak, akik elveszítették a vagyonukat. Az olajra mindig is jellemzőek voltak a drámai kilengések, de a negatív olajár eddig nem volt benne a pakliban. Érdemes sorra venni, hogy mi is vezetett ehhez a drámai naphoz és mi történt a kereskedés alatt, hiszen valóban történelmi eseményről van szó. Bemutatunk egy sikertörténetet és egy horrorsztorit, mindkettő megfilmesítésért kiált, végül levonjuk a tanulságokat.

Tovább a cikkhez

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20201222/korrigalhatnak-a-piacok-a-tegnapi-eses-utan-462786