Müller: Marad a látogatási tilalom a szociális intézményekben

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=302d5c33-0e7b-4d1a-8e5c-be5de8275808
Megosztás/Share

Az országos tisztifőorvos szerint a járvány platózott és már csökkenést látnak az adatokban.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Kiss Róbert rendőr alezredes a kormány mától érvényes újabb intézkedéseiről beszélt elsőként az operatív törzs keddi sajtótájéákoztatóján. Elmondta, az Egyesült Királyságból, illetve Észak-Írországból érkező repülőgépek nem szállhatnak le Magyarország területén a koronavírus egy új mutációja miatt.

Kiss beszélt a rendőrség intézkedéseiről is: A maszkviselési szabályok megsértése miatt 244 emberrel szemben intézkedtek. Két kocsma bezárásáról is beszámolt, Pécsen és Újpesten is nyitva találtak egyet, ahol épp vendégek ittak. Harminc napra bezárták őket. A kijárási tilalmat 296-an szegték meg az elmúlt 24 órában.

Müller Cecília országos tiszti főorvos örömhírrel kezdte a mondandóját: az Európai Gyógyszerügynökség javaslata után Európai Bizottság hétfő este engedélyezte a Pfizer és a Biontech vállalatok által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag forgalomba hozatalát az Európai Unióban. Így a két ünnep között jön az oltóanyag és kezdik az oltást.

Müller hozzátette, mindezek mellett az eddig bevezetett járványügyi intézkedéseket fent kell tartani, az oltás akkor lesz eredményes, ha nagy számban élnek vele az emberek. Most az első körben a védelem első vonalában dolgozók, az egészségügyi dolgozók (a műszaki személyzet és a takarítók is!) fogják megkapni az oltást. A tisztifőorvos azt kérte tőlük, hogy éljenek a lehetőséggel.

Azt is elmondta, már több mint 300 ezren regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu oldalon az oltásra. Beszélt az olthatóságról is, annak az elbírálása az oltóorvos feladata lesz, neki kell mérlegelni az egyéni kockázatot. Aki az oltóanyag valamelyik alkotóelemére allergiás, az nem kaphatja meg.

A legfrissebb számokra is kitért Müller, keddre mindössze 1238 újabb ember szervezetében mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ez szerinte egy nagyon jó hír, úgy látják, hogy a járvány hulláma platózott Magyarországon és csökkenést látnak a napi fertőzöttek számában.

Hétfőn 180 koronavírusos beteg halt meg, így a járvány áldozatainak száma már 8462. A legidősebb áldozat 99 éves volt. Müller szerint továbbra is terhelt az egészségügy, kórházban 7124 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 522-en vannak lélegeztetőgépen.

A szociális intézményekben a látogatási tilalom érvényben marad, azonban a családtagok számára a kapcsolattartás lehetőségét próbálták bővíteni. Kialakítottak biztonságos találkozási helyeket plexifallal, sátorral, konténerrel. A hozzátartozók a helyi adottságoknak megfelelően tudnak választani a lehetőségek közül.

Müller ugyanakkor arról is beszélt, mi történik, ha valaki hosszabb időre (nem részletezte, ez mit jelent) távozik a szociális intézményből: azokat a szabályokat alkalmazzák, mintha új felvétel lenne, vagyis 10 napon belül 2 negatív PCR-teszt birtokában mehetnek vissza.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201222_operativ_torzs_muller_cecilia_oltas#rss