Nem szigorított a bankok tőkéjén az MNB

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-lg/m/e/g/megmutatjuk-mit-jelentene-az-mnb-nek-ha-310-forint-lenne-egy-euro-314941.jpg
Megosztás/Share
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) a hazai kitettségek esetében alkalmazandó anticiklikus tőkepufferrátát 0 százalékon hagyta.

A döntés alapjául szolgáló fő indikátor, az ún. hitel/GDP rés gyorsuló záródást mutat, azonban ez nem értékelhető a túlfűtöttség jeleként. A mutató alakulása ehelyett a hitelállományok folytatódó, de lelassult növekedésével, a nominális GDP járvány miatti visszaesésével, valamint a hitel/GDP becsült trendjének csökkenésével volt magyarázható.

Az MNB számos egyéb információt tömörítő ciklikus rendszerkockázati térképének túlfűtöttségi és sérülékenységi indikátorkészlete összességében a hitelezési aktivitás fennmaradása és a koronavírus-járványból eredő konjunkturális sokk mellett is a ciklikus rendszerkockázat enyhén növekvő, de még mindig alacsony szintjét jelezték. A tőkekövetelmény növelése ezek alapján nem indokolt, beavatkozás szükségességét jelző folyamat nem észlelhető. Az elérhető adatok alapján a gazdaság hitelezése nem túlfűtött, a hitelállomány bővülését a fizetési moratórium, valamint az egyéb állami és jegybanki hitelösztönző eszközök támogatják.

A 2020 márciusára világméretűvé vált koronavírus-járvány terjedése és annak első hulláma súlyosan negatív gazdasági-pénzügyi következményekkel járt. A jelentkező gazdasági sokkhatás hazánkban is a 2020. második negyedévi GDP jelentős kontrakcióját eredményezte, és a Kormány által bevezetett fizetési moratórium mellett is érdemi fékező hatást fejtett ki a banki hitelállomány növekedésére is. A járvány eddigi és bizonytalan jövőbeli hatásai jelentős mértékben érintik mind az üzleti, mind a pénzügyi ciklus állapotát és változását is. Ez az anticiklikus tőkepufferrel kapcsolatos döntéseket megalapozó indikátorokra és a ráta meghatározására vonatkozó döntésekre is hatással van.

Az MNB rendszeresen figyelemmel kíséri és értékeli a hazai bankrendszer számára jelentős Európai Unión (EU) kívüli harmadik országok ciklikus rendszerkockázatait is. Egyrészt ezen országok pénzügyi folyamatai is hatással lehetnek a magyar bankrendszer kockázatainak alakulására, másrészt ezen országok hatóságai az EU-s tagállamokétól eltérő jogi és prudenciális keretrendszerben működnek.

A 2020. évi felülvizsgálat keretében az MNB a hazai bankrendszer tekintetében jelentős harmadik országok körén (Albánia, Montenegró, Oroszország, Szerbia és Ukrajna) nem változtatott. Az MNB – és az EU szinten is jelentős Oroszország esetében az Európai Rendszerkockázati Testület – értékelése alapján a ciklikus rendszerszintű kockázatok szintje jelenleg ezen országokban alacsony. Hasonlóan a hazai helyzethez, a világjárvány hatásai ezen országok üzleti és pénzügyi ciklusait is befolyásolják, így az effektív tőkekövetelmény meghatározásának szükségessége ezeken a piacokon is várhatóan későbbre tolódik. A hazai bankok számára ezért az EU-n kívüli harmadik országokban lévő féllel szembeni kitettségekre vonatkozóan anticiklikus tőkepuffer előírása továbbra sem indokolt.

Az anticiklikus tőkepuffer célja a pénzügyi közvetítőrendszer hitelezési ciklusokon átívelő stabilitásának és ellenálló képességének növelése. A hazai kitettségekre alkalmazandó anticiklikus tőkepufferrátát az MNB negyedévente vizsgálja felül.

További tudnivalók az anticiklikus tőkepufferről, valamint annak működéséhez kapcsolódó egyéb információkról

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/bank/20201222/nem-szigoritott-a-bankok-tokejen-az-mnb-462798