Több mint 60 tonnányi veszélyes hulladékot kellett elszállítani Szigetszentmiklósról az olajszennyezés miatt

Megosztás/Share

Ünnep 444 Körben

Csatlakozom

A legsürgősebb munkák szerdán lezárulnak Szigetszentmiklóson, a vízügy munkatársai előkészítették az olajszennyezés helyszínét a kármentesítés hosszadalmas folyamatára.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) budapesti, győri és szolnoki munkatársai tizenegyedik napja megfeszített tempóban dolgoznak a szigetszentmiklósi olajszennyezés kárelhárításán.  December elején valaki több köbméter sűrű olajat engedett a védett Duna-ágba Szigetszentmiklós közepén, ami miatt pusztult 2000 négyzetméternyi ritka úszóláp, nádas és más növényzet. Akár évekig is eltarthat, amíg eltüntetik az olajszennyezés nyomait a szakaszon. A rendőrség 2 milliós nyomravezetői díjat ajánlott fel a környezetpusztítás miatt. Emelett a civilek is összegyűjtöttek 4 milliót, hogy kiderüljön, ki öntötte a nádasba az olajat. 

A Ráckevei (Soroksári)-Dunán eddig elvégzett munkákról azt közölték, hogy hétfőn 174 940 kilogramm szennyezett növényzetet és iszapot távolítottak el, és emellett 2000 liter olajos vizet szivattyúztak le, valamint 10 ezer litert elszállítottak.

Az eddig elszállított veszélyes hulladék mennyisége meghaladja a 600 tonnányit.Mintegy 30 ezer liter olajos vizet vittek el eddig ártalmatlanításra, és további nagyjából 15 ezer liter várja még az elszállítást.

Fotó: Rikárd Pfeifer/Facebook

Bár a káreseménnyel érintett vízfelszín jelentős részét kollégáink letisztították, a következő 10-12 napra még olajfelitató paplanokkal takarják le, hogy az esetleg még felúszó káros anyagokat is el tudják távolítani. Azokon a sekély területeken ugyanis, ahol az olajszennyeződés kiszorította a vizet és közvetlenül érintkezett a mederrel, számolni kell azzal, hogy a későbbiek során a mederanyagban megkötött olaj felszabadul, és visszaszennyezi a környezetét” – közölték.

Ezért továbbra is fenntartják a szennyeződés lehatárolását, valamint őrszolgálatot biztosítanak a mederből még feljövő szennyező anyagok lokalizálására és ártalmatlanítására, hogy ne kerüljenek ki az élővízbe.

A vízügy munkatársai emellett megkezdték az egyeztetést az illetékes természetvédelmi szakemberekkel a folytatásról, vagyis az elsődleges kárelhárítást követő kármentesítés lehetséges módjáról. (MTI)

2020 rendkívüli év volt. A koronavírus-járvány és a nyomában egyre mélyülő gazdasági válság mindannyiunkat próbára tett, a kormány pedig ezt a súlyos válságot is arra használta, hogy tovább erősítse amúgy is példátlanul túlterjeszkedő hatalmát.

Az olvasóknak köszönhetően a 444 viszont nem csak túlélt, de erősödni is tudott. Öt új munkatárs érkezett, öt új blog, rendszeres podcast adás indult, elkészült a második Makró, új hírleveleink heti és napi rendszerességgel készülnek, és nem mellesleg: nőtt a látogatottságunk is.

Hogy stabil, kiszámítható keretek között tovább működhessen és bővülhessen az újság, 2021-ben új rendszert indítunk. Lesznek exkluzív cikkek, hírlevelek, és sok más előny.

Ünnepi ajánlatunkkal minden fizetős szolgáltatásunkat kipróbálhatod kedvezményes áron.

Csatlakozz, állj mellénk, legyél te is a 444 közösségének tagja és járulj hozzá a szabad magyar sajtó gyarapodásához!

Kapcsolódó

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2020/12/22/tobb-mint-60-tonnanyi-veszelyes-hulladekot-kellett-elszallitani-szigetszentmiklosrol-az-olajszennyezes-miatt