Tovább csúszhat a 3-as metró felújítása: még több mint két évig még pótlózhatunk?

https://cdn.penzcentrum.hu/upload/cimlapimg/H/hatar_ut_(3)-20201222.jpg
Megosztás/Share

Az M3 metróvonal középső szakaszának alagúti munkáira vonatkozó szerződésmódosításról szándéknyilatkozat jött létre a BKV Zrt. és a Swietelsky Vasúttechnika Kft. között 2020. december 21-én – közölte a BKK. A megállapodás hónapok óta tartó egyeztető tárgyalások eredménye, ami alapján 2021. január 11-én az alagút teljes körű korszerűsítése elkezdődik a középső szakaszon. A középső vonalszakasz forgalomba helyezése 2023 januárjában várható, ami megfelel a projekt Európai Uniós forrásból történő költségelszámolás időzítésének – írták.

A BKV Zrt. az M3 metróvonal alagútrekonstrukciójára mintegy 48 milliárd forint értékben kötött szerződést 2017. szeptember 4-én a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel. A középső vonalszakasz állomásainak elhúzódó felújítása miatt szükségessé vált az építési munkákra vonatkozó harmonizált ütemterv kialakítása, ezzel összefüggésben az alagútfelújításra szóló szerződés díjának és határidejének módosítása. A szándéknyilatkozatban 9,1 milliárd forint többletköltség elszámolásában állapodtak meg a szerződő felek. A pótmunkák fedezetének biztosítására 5 % tartalékkeret áll rendelkezésre, így a szerződés értéke 9,5 milliárd forinttal emelkedhet.

A szándéknyilatkozat alapján, a Hatóságok jóváhagyásának beszerzését követően aláírható a szerződésmódosítás a még hátralévő alagúti munkák elvégzésére. A középső vonalszakasz forgalomba helyezése 2023 januárjában várható, ami megfelel a projekt Európai Uniós forrásból történő költségelszámolás időzítésének.

A metrófelújítás 2017. november 6-án kezdődött el az Újpest-Központ és Lehel tér közötti, északi szakasz lezárásával. A második, déli szakaszra vonatkozó ütem 2019. április 6-án kezdődött el, akkor zárták le a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest közötti szakaszt. A felújítási munkálatok már 2019 őszére három hónapos csúszásban voltak a márciusban közölt tervezett határidőkhöz képest. Még Tarlós István úgy nyilatkozott, hogy “a déli szakasz 2020 harmadik negyedévére újul meg” – végül október második felében került sor a déli szakasz átadására. 

Akkor Karácsony Gergely főpolgármester elmondta, hogy nehezítette a munkálatokat, hogy azbesztet találtak az állomásokon, valamint a koronavírus-járvány közepette kellett megszervezni a szállításokat. Amíg korábban 2022-re végére ígérték a metrófelújítás befejezését, most a középső szakasz átadását 2023 januárjára ígérik.

Címlapkép forrása: m3felujitas.hu

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Megosztás/Share

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/utazas/tovabb-csuszhat-a-3-as-metro-felujitasa-meg-tobb-mint-ket-evig-meg-potlozhatunk.1108156.html