Túl sokan voltak a gyászolók, megbírságolták Nagy Grófo temetésének szervezőjét

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=492990c5-b417-4299-9069-a987ab06dfb3
Megosztás/Share

A járvány miatt legfejlebb ötvenen lehetnek egy temetésen, Kozák Lászlót azonban több százan búcsúztatták.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Nem tartotta be a védelmi intézkedéseket a Grófo művésznéven ismertté vélt idősebb Kozák László temetését végző szolgáltató, ezért pénzbírsággal sújtották – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője.

Gál Kristóf elmondása szerint a rendőrség a járványügyi szabályok betartásának ellenőrzése során megállapította, hogy a rendezvény szervezője – a temetkezési szolgáltató – nem tett eleget a vonatkozó kormányrendelet előírásainak, ezért közigazgatási hatósági eljárás keretében

a védelmi intézkedések be nem tartása miatt a szolnoki rendőrkapitányság pénzbírságot szabott ki.

A szóvivő a bírság mértékét nem ismertette. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „a temetés ideje alatt a rendőrök kegyeleti okból – a szükségesség és arányosság elvét is figyelembe véve –, tekintettel az egyházi szertartásra is, a gyászolókkal szemben nem intézkedtek”.

A november 11-ével életbe lépett kormányrendelet értelmében a temetéseken jelenlévők száma nem haladhatja meg az 50 főt. A kormányrendelet rögzíti azt is, hogy ennek a védelmi intézkedésnek a betartatásáról a rendezvény szervezője, illetve a rendezvény helyszínéül szolgáló intézmény vagy helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportál, a Szoljon.hu szombaton arról számolt be, hogy a december 3-án 49 éves korában koronavírus okozta szövődmények következtében elhunyt Kozák László temetésén több százan vettek részt.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201222_nagy_grofo_gyasz_temetes_temetkezesi_vallalkozo_rendorseg_jarvanyugyi_eloirasok_birsag#rss