Döntöttek a magyarok: jöhet a feltétel nélküli alapjövedelem, ennyit szeretnének kapni

https://cdn.penzcentrum.hu/upload/cimlapimg/F/ffna.jpg
Megosztás/Share

Te mit szólnál hozzá, ha fel se kéne kelned az ágyadból, mégis minden hónap elsején egy csinos kis summa landolna a számládon születésedtől kezdve egészen életed végéig? És mit gondolsz, mennyi lenne az elég? Olvasóinkat kérdeztük, szerintük mennyi pénz illetné meg őket havonta csak azért, mert megszülettek.

Egyre több helyen és egyre gyakrabban találkozhatunk az alábbi mozaikszóval: FNA. Ez a Feltétel Nélküli Alapjövedelmet takarja. Támogatói szerint olyan elidegeníthetetlen emberi jognak kellene tekinteni az alapjövedelemet, mely mindenkinek jár születésétől a haláláig.

“Az FNA egy univerzális szociális emberi jog, mely alanyi jogon garantálja a megélhetéshez szükséges alapjárandóságot egy adott közösségben. Nem kötődik életkorhoz, jogosultsági vizsgálathoz, munkakényszerhez. Nem állami gondoskodás” – áll az FNA-mozgalom oldalán.

Az egyenlőtlenség egyre csak fokozódik

A világ 26 leggazdagabb emberének akkora a vagyona, mint a lakosság szegényebbik felének összesen. Ezek az egyenlőtlenségek látszanak meg azon is, hogy a világ nagyon összehangolatlanul reagált a világjárványra – mondta el António Guterres ENSZ-főtitkár egy nyáron tartott konferencián, majd hozzátette, 

a gyarmatosítás öröksége még mindig velünk van, ez látszik a globális hatalmi viszonyokon is. Az egyenlőtlenség a csúcsról, a globális intézményekből indul ki, ezért annak felszámolását ezen intézmények reformjával kell kezdeni

 – szögezte le. Erre a reformra tett néhány javaslatot. Szerinte új globális társadalmi szerződésre van szükség, globális társadalombiztosításra, globális egészségügyi ellátással és – talán – globális alapjövedelemmel.

A minden egyes állampolgár biztos megélhetését célzó alapjövedelem gondolata több évszázados. Lényege, hogy fedezze az alapvető kiadásokat, és ha bármi történik veled – betegség, munkanélküliség, természeti katasztrófa, járvány -, elegendő pénzed legyen a túléléshez anélkül, hogy súlyos adósságokat vennél a nyakadba.

Egy Afrikában folytatott kísérleti program keretében kiderült, hogy a jövedelmet kapók egészségesebbek és kevésbé éhesek, van egy biztonsági hálójuk a kockázatvállaláshoz, esetleg saját vállalkozás beindításához. A közösség ellenálló képessége is nőtt, az emberek egyesítettek erőforrásaikat nagyobb beruházások – például vezetékes víz, biztonságosabb lakások – érdekében.

Ha Magyarországon is bevezethetnék az alapjövedelemet…

A kérdés sok mindenkit foglalkoztat, rengetegen pártolják a kezdeményezést. Mi is kíváncsiak voltunk, olvasóink mit gondolnak, mennyi lenne hazánkban 2021-ben egy esetlegesen bevezetett FNA ideális összege 2021-ben. Közel 2500-an szavaztak, és a négy lehetséges összeg közül a legmagasabb 120 ezer forint nyert toronymagasan. Íme az arányok:

Ahogy az ábrán is jól látszik, olvasóink nagyobbik hányada, 52 százaléka a 120 ezerre szavazott, míg a legkevesebb voksot a havi 30 ezer forint kapta, mely valóban igen csekély összeg, ennyiből megélni nem lehet, ám mégis szép kis kiegészítés lenne. Az FNA bevezetésére azonban még egészen biztosan várni kell egy darabig, hiszen neves szakemberek és komoly szakmai szervezetek, kifejezetten ellenzik, azt mondják, nagyon káros lenne a gazdaságra. 

Csökkentené a munkaerő kínálatát és a foglalkoztatást, ami mérsékelné a gazdaság potenciális növekedési ütemét és a gazdasági felzárkózás kilátásait. Ez egyben veszélyeztetné a költségvetési egyensúlyt, növelné az adóelkerülést, és végül a társadalom mentális és pszichés fejlődésére gyakorolt hatásai is várhatóan kedvezőtlenek lennének. Közgazdászok szerint a feltétel nélküli jövedelem ellentmond a gazdasági fejlődés alapvető képletének.

Az MNB közgazdászainak véleménye szerint a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése rövid és hosszú távon egyaránt kedvezőtlenül hatna egy ország versenyképességére és hosszú távú növekedési kilátásaira. Az alapjövedelem bevezetésével szemben számos érv szól, amelyek mind arra mutatnak, hogy

egy ilyen jellegű rendszer bevezetése makrogazdasági és társadalmi szempontból is káros hatásokat eredményezne.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/karrier/dontottek-a-magyarok-johet-a-feltetel-nelkuli-alapjovedelem-ennyit-szeretnenek-kapni.1109038.html