Hivatalosan is kezdeményezték Trump leváltását

https://kep.index.hu/1/0/3615/36157/361570/36157013_2763639_016fa17a310e6148ea2290c838bd29d5_wm.jpg
Megosztás/Share

Ahogy az ígérték, a demokraták indítványozták a képviselőházban, hogy Mike Pence alelnök kezdeményezze Donald Trump amerikai elnök azonnali leváltását a 25. alkotmánykiegészítés alapján.  A 25. kiegészítés szerint az elnök kormányzatának tagjai szavazattöbbséggel az elnököt alkalmatlannak ítélhetik hivatali feladatainak ellátására, és hatalmát átruháztathatják alelnökére.

A képviselőház az alelnököt erre felszólító határozatról szavazott volna, de ahhoz, hogy az a következő szakaszába lépjen, egyhangúlag kellet volna elfogadni. Kevesebb mint 15 perc elteltével egy republikánus szenátor kifogást emelt, amivel az ülést berekesztették holnapig. A határozatról így holnap fognak szavazni, de mivel Pence elnök nem mutat hajlandóságot Trump alkotmányos elmozdítására, a demokraták a B-tervhez fordulnak: az alkotmányos felelősségre vonás (impeachment) eljáráshoz.   

Az alkotmánykiegészítés alkalmazásáról szóló sikertelen szavazás mellett hivatalosan is ismertették az impeachment-határozatot, amely – a Capitolium ostroma nyomán – egyebek mellett  lázadás szításával vádolja az Egyesült Államok elnökét.

Erről várhatóan szerdán szavaznak, amelynek elfogadásához egyszerű többségre van szükség a képviselőházban. 

A demokraták szerint meg is van az elegendő szavazatszám ahhoz, hogy vádat emeljenek az elnök ellen. Négy éves regnálása alatt ez lenne a második alkalom, hogy alkotmányos vádemelés történik Trump ellen, jóllehet, az első alkalommal az akkor még republikánus többségű szenátus felmentette. 

Steny Hoyer a képviselőház demokrata frakcióvezetője reményét fejezte ki, hogy a szerdai szavazás után az ügy rögtön a szenátus elé kerül, amely a tárgyalás megtartásáért és az ítélethozatalért felel. 

Egyáltalán nem biztos, hogy az ügy Trump távozása előtt a szenátus elé kerül.

Először is, ha a szenátus Trumppal van elfoglalva, azzal Joe Biden elnökségének első napjainak tennének keresztbe. Biden nem tudná végigvinni a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges törvénytervezeteket a szenátuson, ha az éppen Trump ügyének tárgyalásával van elfoglalva.

Felmerült annak lehetősége, hogy esetleg Biden hivatali idejének első száz napja után folytassák le az impeachment tárgyalást. Annyi idő elteltével azonban már egyáltalán nem biztos, hogy elmarasztaló ítélet születne, melyet a demokraták szeretnének elérni. 

Az amerikai törvényhozás 100 fős felsőházában fele-fele arányban oszlanak meg a demokraták és a republikánusok, Trump elítéléséhez pedig kétharmados többségre van szükség. 

Vélhetően azért sürgetik az eljárás mihamarabbi lebonyolítását, mert ha a hivatali idejét követően is állapítják csak meg Trump bűnösségét, a kongresszus eltilthatja szövetségi közhivatalok viselésétől, ami azt jelentené, hogy

NEM INDULHAT A 2024-BEN ESEDÉKES ELNÖKVÁLASZTÁSON.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2021/01/11/hivatalosan_is_ismertettek_az_impeachment_hatarozatot_a_kongresszusban/