Menczer: mintegy 1400 beruházást támogatott tavaly a kormány

Megosztás/Share

2021. január 11. – 09:45

Különböző programokon keresztül tavaly mintegy 1400 beruházást támogatott a kormány. A beruházók azt vállalták, hogy 264 600 munkahelyet megőriznek és több mint 12 600-at létrehoznak – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Menczer Tamás elmondta: a koronavírus-járvány miatt indított programokon keresztül támogatott cégek 85 százaléka magyar volt.
    Felhívta a figyelmet, hogy a Site Selection amerikai lap harmadjára választotta Magyarországot a világ tíz legkedveltebb befektetési helyszíne közé.
Az államtitkár szerint ennek több oka van: egyrészt a befektetők a politikai stabilitást keresik, másrészt a szorgalmas, képzett és tehetséges munkaerőt, harmadrészt pedig az infrastruktúrát. Ezek mind rendelkezésre állnak Magyarországon, és a kormány programjai is vonzók – mondta.
    Hozzátette, figyelembe kell venni azt is, hogy a járvány hatására a cégek gyárakat zártak be a világ számos pontján, és egy új verseny indult, hogy a gyártókapacitásokat hova helyezzék el.
“Magyarország ebbe a versenybe benevezett, mondhatnám, hogy ebbe a versenybe is, és ennek köszönhető, hogy egyre több vállalkozás, egyre több nemzetközi cég figyel fel ránk” – fogalmazott Menczer Tamás.
    Arra a felvetésre, hogy Magyarország több vakcinagyártóval is tárgyal, azt monda, a kormány minden lehetséges forrást megvizsgál, hiszen az a cél, hogy megmentse az emberek életét. Mivel a Pfizer-vakcinából csak kevés érkezik, ezért más oltóanyagra is szükség van.
A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, a közös uniós vakcinabeszerzés “nem lett volna rossz ötlet, de az a gond, hogy ezt elrontották, mert csak késve szerződött Brüsszel, például a Pfizer-BioNTech cégekkel.
    Hozzátette, míg az unió novemberben, addig az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság már júliusban szerződést kötött a gyártóval. “Tehát Brüsszel elkésett és kisebb mennyiségre kötött szerződést” – hívta fel a figyelmet.

MTI 2021. január 11.

Megosztás/Share

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/menczer-mintegy-1400-beruhazast-tamogatott-tavaly-kormany