Egy kicsit jobbnak érzik a magyarok a gazdaság helyzetét, mint 2020 végén

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=46b7f5d8-a6a5-4a4f-ad95-314c827c186d
Megosztás/Share

A decemberi jelentős csökkenést követően januárra egy kicsit erősödött a GKI fogyasztói bizalmi indexe, de a novemberi -33 pontos szintet még nem érte el – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Az index értéke -33,8 pont volt, 4,7 ponttal emelkedett.

A járvány előtt -12 pontnál állt, onnan áprilisban -50-ig zuhant vissza, majd az első hullám elmúlásával júliusra -26,9-ig jött vissza. Utána újra esni kezdett, decemberben már -38,5 pont volt az értéke.

Januárban a lakosság a saját pénzügyi helyzetének alakulását az előző hónaphoz képest közepesen javulónak értékelte, ezzel összességében az áprilisi esés csaknem 60 százaléka visszaépült. A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése is valamelyest javult januárban, de e téren az áprilisi esésnek mindössze 44 százalékát sikerült ledolgozni.

A válság alatt a legnagyobb mértékben a munkanélküliségtől való félelem erősödött, itt a decemberi esést januárban is jelentős romlás követte, összességében a pesszimizmus erősödésének mindössze egynegyedét sikerült eltüntetni.

Jelentősen csökkent a fogyasztók inflációs várakozása. A jelenlegi megtakarítási helyzet megítélése januárban javult az előző hónaphoz képest.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20210112_gki_fogyasztoi_bizalmi_index#rss