Felpörgetné az oltási programot Trump néhány nap múlva távozó stábja

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=f44e122a-ab84-4d77-bd76-e7f28cf10cad
Megosztás/Share

Rekordokat döntögetnek az amerikai járványügyi adatok, Donald Trump csapata az új elnök beiktatása előtt pár nappal pedig kiterjesztené a jelenlegi oltási programot.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

65 év felett mindenkinek beadatná a koronavírus elleni vakcinát a Trump-kabinet a jelenlegi oltási program felgyorsítása érdekében – írta meg a The New York Times. A portál emlékeztet, hogy az Egyesült Államokban rekordmagasra ugrottak mind az eset-, mind a halálozási számok az utóbbi időben. Január nyolcadikán – minden korábbi rekordot megdöntve – 300 594 új fertőzöttet regisztráltak az országban, a koronavírus okozta szövődményekbe pedig eddig közel 375 ezer ember halt bele. A naponta elhunytak száma négyezer körül stabilizálódott.

A távozó elnök, Donald Trump és kormánya a koronavírus berobbanása óta nem jeleskedett a járvány kezelésében, azonban most az egészségügyi tisztségviselők azt javasolják, hogy minden olyan felnőttet oltsanak be, aki 65 évnél idősebb vagy alapbetegsége miatt a veszélyeztetett csoportba tartozik. Eddig csak a leginkább veszélyeztetettek vehették fel az oltást, így a frontvonalban dolgozó egészségügyisek vagy az idősotthonok lakói.

Az oltási program kibővítésével új oltópontokat is megnyitnának, például újabb közösségi házakat és gyógyszertárakat vonnának be.

Az új program keretében már nem tartanák vissza azoknak a második dózisát sem, akik a két engedélyezett vakcina közül valamelyiknek az első adagját már megkapták. A terv szerint az eddig félretett adagokat a tagállamok megkapnák, hogy több embert olthassanak be a vakcina első részletével. Az ötlettel szemben több kutató is megfogalmazta ellenérzéseit, ugyanis a vakcina első adagja alacsonyabb szintű védelmet ad, hogy az immunitás megfelelően kialakuljon, mindkét oltásra szükség van (a Pfizer/BioNTech oltóanyag esetében 21, a Modernáé esetében pedig 28 nap különbséggel). Ha a második dózist a gyártói kapacitás esetleges csökkenése miatt nem tudnák beadni, több millióan maradnának tényleges védelem nélkül annak ellenére, hogy az oltás első adagját már megkapták.

A Trump-kormány ezzel az intézkedéssel elébe menne január 20-án beiktatandó megválasztott elnök, Joe Biden hasonló jellegű oltási programjának. Biden csapata ugyancsak felvetette, hogy nem kell tárolni a vakcinák második dózisát, hanem azokat is vonják be az első körös oltásba. Trump nem csak ebben másolná az új elnök terveit: Biden vetette fel először, hogy kezdjék el bevonni az oltópontok közé a középiskolák sportpályáit, valamint hozzanak létre mobil oltópontokat.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20210112_USA_kiterjedtebb_oltasi_program#rss