Szekszárdon és Szolnokon nem várható a járvány enyhülése a szennyvízminták szerint

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=e13bdb1b-bde3-4d02-84c8-e11614d107e1
Megosztás/Share

Nyolc városban viszont csökkent a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Az első héten a szennyvízminták átlagos koronavírus-örökítőnyag koncentrációja továbbra is stagnáló vagy enyhén csökkenő tendenciát mutat – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az oldalán.

Az NNK szerint jelentős növekedés egyik településen sem tapasztalható, sőt, Debrecenben, Kaposváron, Salgótarjánban és öt Budapest környéki településen (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) csökkenő a tendencia.

Azt azonban hozzátették, hogy Szekszárdon és Szolnokon továbbra is az átlagosnál magasabb az örökítőanyag koncentrációja a szennyvízben.

Kedden Müller Cecília országos tiszti főorvos arról számolt be, hogy a napi járványadatok is csökkenésnek indultak. Hétfőn 696 új fertőzöttet diagnosztizáltak, az aktív esetszám 5312 fővel, 123 647-re csökkent.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210112_koronavirus_koncentracio_szennyviz#rss