„A járvány legnehezebb időszakát éljük” – Szigorítja a beutazást Németország a koronavírus mutációi miatt

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/n/e/m/nemet-373840.jpg
Megosztás/Share

Németország az országba visszatérő állampolgárok beutazási korlátozásain szigorít: mostantól ha valaki kockázatosnak ítélt országból tér haza, annak 48 órán belül igazolnia kell, hogy nem fertőzött. Akik pedig a legfertőzöttebb országokból érkeznek, azoknak a belépés előtt negatív tesztre van szükségük, ebbe a körbe tartozik az Egyesült Királyság és Dél-Afrika, ahol a koronavírus új, veszélyesebb mutációi jelentek meg a közelmúltban – írja a CNN.

A külföldre utazás nem segít kordában tartani a vírust, aki erről nem hajlandó lemondani, annak a jövőben a hazatéréskor negatív tesztet kell bemutatnia – mondta Jens Spahn egészségügyi miniszter. Szerinte az újabb mutációk további veszélyt jelentenek, ezért meg kell akadályozni ezek terjedését Németországban.

A fentiek mellett fennmaradnak az eddigi beutazási szabályok: ha valaki belép Németországba, annak tíz nap karanténba kell vonulnia, negatív teszttel ez öt napra rövidíthető.

Spahn a német parlamentben szerdán azt mondta, hogy az ország jelenleg a járvány egyik legnehezebb szakaszában van, csökkenteni kell a fertőzések és a halálos áldozatok számát, melyek még mindig magasak. A kórházak intenzív osztályain ugyanakkor kicsit javult a helyzet az utóbbi időszakban. A miniszter szerint egyetlen ország sem győzheti le egyedül a vírust, a nacionalizmus erősödése mellett Európa továbbra is az együttműködésben hisz.

Jens Spahn azt is kiemelte: 750 ezer ember már megkapta a vakcinát Németországban, azt ígérte, hogy nyárig mindenki hozzájut majd az oltóanyaghoz.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/global/20210113/a-jarvany-legnehezebb-idoszakat-eljuk-szigoritja-a-beutazast-nemetorszag-a-koronavirus-mutacioi-miatt-465164