Autoimmun betegsége van? Érdeklődjön orvosánál a koronavírus-oltásról!

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=1a2ce7de-861f-4bab-ab2c-c39cbd0b2bee
Megosztás/Share

Az első itthoni tapasztalatok szerint nem okoz gondot a vakcina.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Oltassák be magukat az autoimmun betegek, főleg ha immungátló szert kapnak – biztatja az érintetteket Szekanecz Zoltán reumatológus, az MTA doktora. „Mivel valóban sok a kérdés, van még némi bizonytalanság is, ezért kérjük, ne habozzanak tanácsot kérni orvosaiktól. Az elmúlt napokban már itthon is több százan kapták meg az oltást, semmi probléma eddig nem merült fel“ – írja Facebook-oldalán, a Debreceni Egyetem általa vezetett reumatológiai tanszéke munkatársai nevében is.

Ez nemcsak a Covid-oltásra, hanem általában a fontos (például az influenza vagy a pneumococcus elleni) oltásokra is vonatkozik – teszi hozzá. Hivatkozik az Európai Reumaliga (EULAR) decemberi, időnként frissülő állásfoglalására, amely szerint nincs ok arra, hogy ezeket a vakcinákat megvonják a reumatológiai, különösen az immunrendszert befolyásoló gyógyszerekkel kezelt betegektől. Igaz, még nincsenek adatok arról, hogyan hatnak az új vakcinák az ilyen betegekben. Ezek az információk a következő hónapokban várhatóak. (Ennek hátteréről itt írtunk.)

Az EULAR szakértői abból indulnak ki, hogy más olyan oltóanyagok, amelyek a mostaniakhoz hasonlóan nem tartalmaznak élő vírust, jól működnek immunszupprimált betegekben. Ugyanezt feltételezik a mostani mRNS alapú (Pfizer–BioNTech, Moderna), vagy vektoros (Astra-Zeneca, Janssen), illetve a Novavax vakcinákról. Ezek nem okozhatnak vírusos betegséget, nem viszik át a fertőzést és nem változtatják meg a beoltott emberek genetikai állományát sem – ezt érdemesnek tartják hangsúlyozni a szakértők.

A védőoltást lehetőleg akkor kell alkalmazni, amikor a reumatológiai betegség nyugalmi fázisban van. Akinél immunszuppresszív kezelést terveznek, annak előtte javasolják az oltást. „Az oltás akkor a leghatékonyabb, ha az immunszuppresszió mértéke alacsony. Ezzel együtt az alapbetegség fellángolásának kockázata reális, ezért nem ajánlott csökkenteni a gyógyszeres kezelést“ – ajánlják a szakértők. Talán az egyetlen kivétel, ha valakit a rituximab hatóanyaggal kezelnek, ilyenkor külön meg kell beszélni az oltás körüli teendőket a kezelőorvossal.

Mint mindig, az oltás esetében is az orvosi véleményre kell hallgatni – erősíti meg az állásfoglalás, de a lényeg:

általában „bármelyik vakcinával jobb oltani, mint egyáltalán nem oltani“.

A múlt héten az MTA Orvosi Tudományok Osztályának tudósai is azt írták, hogy hacsak valamilyen speciális orvosi okból nem ellenjavallt, mindenki vegye igénybe a védőoltást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20210113_autoimmun_betegseg_koronavirus_oltas_vakcina_biztonsagos#rss