Béremelést remél 2021-ben a dolgozók kétharmada: sokan már a felmondást fontolgatják

https://cdn.penzcentrum.hu/upload/cimlapimg/F/forint21-20210113.jpg
Megosztás/Share

A munkavállalók közel kétharmada béremeléssel kalkulál, 11 százalék az emelés mértékétől teszi függővé a maradást. A koronavírus-helyzet munkaadói kezelésével 55 százalék elégedett maradéktalanul.

A munkavállalók fizetési várakozásait és munkahelyváltási hajlandóságát mérte fel 2020. december 1-31. között a HR Portál – az online kérdőívet összesen 432-en töltötték ki. A válaszokból érezhető a koronavírusválság hatása. A kitöltők 47 százalékának nem emelkedett a fizetése a tavalyi évben: ebből 13,8 százaléknak csökkent, 33,2 százaléknak nem változott. 5 százalékos vagy afeletti béremelkedésről pedig alig minden harmadik válaszadó (30 százalék) számolt be. 5 százalék nyilatkozott arról, hogy elveszítette állását.

Csak a munkavállalók alig fele elégedett munkahelyével

A 2021-es fizetési várakozásoknál már óvatos optimizmus látszik: 30,8 százalék szerint nem változik a bére, 6,1 százalék szerint csökkenni fog. A többiek (64 százalék) béremeléssel kalkulálnak, ebből 32,7 százalék 5 százalék vagy annál magasabb bérnövekménnyel.

Tervez-e 2021-ben munkahelyváltást? – szól a harmadik kérdés. Itt 47,5 százalék válaszolta azt, hogy nem, mert jól érzi magát a munkahelyén. 17 százalék aktívan keres állást, míg 23,9 százalék szeretne váltani, de még nem kezdett el aktívan állást keresni.

A dolgozók ötöde úgy váltana, hogy nem kérne magasabb fizetést

Mennyi lenne az a százalék, amiért már új munkahelyen folytatná? Itt közel minden második válaszadó (46,7%) a több mint 20 százalék opciót jelölte meg. Érdekesség, hogy 5,8 százalék annyira elégedetlen mostani munkahelyével, hogy kevesebb pénzért is jönne, míg

16,5 százalék ugyanannyi pénzért dolgozna máshol, ha ott jobban érezné magát.

A kérdőív készítői megkérdezték azt is, miként kezeli a munkaadó dolgozói szemmel a covidhelyzetet. Itt13 százalék várna több egészségmegőrző intézkedést, 11,8 százalék a kommunikációval elégedetlen. Csak 6 százalék mondta azt, hogy túl sok és túl szigorú intézkedések vannak érvényben munkaadójánál.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/karrier/beremelest-remel-2021-ben-a-dolgozok-ketharmada-sokan-mar-a-felmondast-fontolgatjak.1109146.html