Egy nappal az ülés előtt sem tudják az önkormányzatok, milyen napirendről tárgyal velük a kormány

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=00a3bbe6-df19-40a8-8138-af318cf9bc4c
Megosztás/Share

Az önkormányzatokat képviselő szövetségek vezetői választ várnak, hogyan kompenzálják az elvonások miatt keletkezett bevételeiket.

Január 14-én tartja következő ülését az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa, amelyen előreláthatólag a magyar városok és falvak működőképességéről, az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások ellátásáról egyeztetnek majd – közölte a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége.

A közleményben megjegyzik, hogy bár a kormány január elejére ígérte az egyeztetés napirendjének ismertetését, ez még mindig nem történt meg, így nem tudni, hogy milyen napirendi pontokat kívánnak megtárgyalni.

A Gémesi György (Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke), Kiss László (Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnöke) és Karácsony Gergely (Magyar Önkormányzatok Szövetségének és a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének társelnöke) által jegyzett közös állásfoglalásban kifejtették, hogy mely pontokban kellene egyeztetnie a kormánynak és az önkormányzatoknak.

Álláspontjuk szerint napirendre kellene kerülnie, hogy a kormány hogyan kompenzálja az önkormányzatok koronavírus-járvány és az elvonások miatt keletkezett bevételkiesését. Részletes tájékoztatást szeretnének kapni például, hogy milyen ellentételezésre számíthatnak a helyi iparűzési adó felére csökkentése miatt.

A kormányzati megszorítások hétszer nagyobb mértékben sújtják az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, a kompenzációs rendszer azonban nem lehet más, csakis normatív, a települések kompenzációs eljárásában semmiféle egyedi alkuknak helye nincs. Határozottan tiltakozunk az ellen, ha a kormány a magyar településeken élő polgárok között politikai véleményük alapján kíván különbséget tenni”

– írták.

Felhívták a kormány figyelmét, hogy a megszorítások miatt kieső bevételek arányában, politikai szempontoktól mentesen biztosítson működési kompenzációt a megyei jogú városok számára, kiemelten a közszolgáltatások biztonságos ellátása érdekében, és erről az önkormányzatokkal egyetértésben hozzon döntést.

Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának tagjai egyébként a belügyminiszter (Pintér Sándor), a nemzetgazdasági miniszter (Varga Mihály), a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára (Dukai Miklós), a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára (György István), az országos önkormányzati érdekszövetségek elnökei (a fenti állásfoglalás jegyzői), továbbá – tanácskozási joggal – az emberi erőforrások minisztere (Kásler Miklós).

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210113_kormany_onkormanyzat#rss