Erdő Péter a “Makovecz-székesegyházról”: Nincs szükség egy ekkora új templomra Budapesten

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=38c08740-0c13-498b-ad4c-1c14e1055847
Megosztás/Share

Az esztergomi érsek szerint nem is lehetne székesegyházként, vagy katedrálisként emlegetni a tervezett épületet, mert abból már van kettő is az egyházmegyében.

Megvalósulni látszik Makovecz Imre nagyszabású budapesti katedrálisa – állította még január elején a Hír TV. A 2011-ben elhunyt művész még egy 2004-es pályázatra tervezte a Szentek és Kárhozottak templomát a fővárosi Apor Vilmos térre, munkájával nyert is, ám az soha nem valósult meg. A terv ugyanis, bár 2011-ben még gyűjtés is indult az építkezés érdekében, nem élvezte a katolikus egyház támogatását.

Ahogy most sem támogatja az egyház egy új fővárosi “katedrális” építését. Erről Erdő Péter esztergom–budapesti érsek beszélt a Válasznak adott interjújában. A bíboros elmondta, ekkora templomban, projektben az egyházmegyében nem gondolkodnak. Az kiderült, hogy állami oldalról őt ezügyben hivatalosan senki sem kereste meg.

Arról, hogy az Apor Vilmos tér helyett már a Citadellára tervezik a “Makovecz-székesegyházat” csak annyit mondott az érsek, hogy sok ötletről lehet hallani és egyből helyre is tett egy félreértést: Ebben az esetben nem lehet székesegyházról, vagy katedrálisról beszélni, mert az annyit tesz, a püspök székhelye. Abból pedig már kettő is van az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében, a budapesti Szent István-bazilika, Esztergomban pedig az ország legnagyobb temploma.

Az is a tervek ellen szól Erdő szerint, hogy Budapesten egy új, nagy templomra lelkipásztori szempontból nincs szükség. Vagyis nem tudnák kihasználni az új létesítményt.

Erdő Péter azt is elmondta, hogy az ő engedélye nélkül egyébként nem is épülhet katolikus templom a fővárosban. Ez már több, mint ezer éve püspöki engedélyhez kötött. Ezen kívül a financiális feltételeknek is teljesülniük kell. Az érsek szerint biztosítani kell az építkezés fedezetét és ismerni kell a működtetés költségeit is.

Pontos költségvetést ugyan nem láttam az említett tervről, de sejthető, hogy irdatlan összeget emésztene fel

 – mondta.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210113_Erdo_Peter_Makovecz_templom_Budapest#rss